banner
Pagina in afdrukformaat
Verkorte route Harlingen - Kimstergat – Koffieboonenplaat (Boschplaat)

Bron: Rik Vasen, 9 juni 2010

Bij de informatie van Arco Simons heb ik nog een waarschuwing voor wat betreft de route van de koffieboonplaat naar Ameland.

Langs de rand van de Blauwe Balg liep op 9 juni 2010 de Noordzee deining stuk. De grondzeeën waren vanaf de Koffieboonplaat goed te zien. Als er over de hele lengte brekers staan vaar dan eerst de Oosterom in, om via deze geul de Blauwe Balg in te varen. Ondanks die grondzeeën langs de rand van de Blauwe Balg, was het vaarwater in de Blauwe Balg heel rustig.

Red: Er had toen al weken Noordenwind gestaan


Bron: Arco Siemons, mei 2008

Ik heb de route 10 mei 2008 gevaren van het Kimstergat naar de Boschplaat (en vervolgens door naar Ameland)
De onderstaande gegevens kloppen nog in die zin, dat het waypoint nog steeds goed bruikbaar is. Als je vanaf daar 43° koerst kom je alleen niet uit bij ton O 60, maar O 50, zo'n beetje op het wantij.

En nog steeds geldt: het ondiepste deel van de hele route is de oversteek van de Vlakte van Oosterbierum. Dat lukte een uur vóór HW Harlingen goed, en op de rest van de route had ik meer water dan daar.


Bron: Judith en Peter Schotman, november 2002

Vanwege de ondiepte van het Kimstergat (heen) of doordat je hoog op de Koffieboonenplaat bent droog gevallen (terug) is het afsnijden van de route over het Terschellinger Wad aan te raden. Je wint dan tijd, waardoor je voorkomt dat je op één van beide wantijen blijft steken. Je ontloopt dan tevens een deel van de tegenstroom en kunt meer zeilen. De minste diepte die je op deze route tegenkomt is royaler dan die op resp. het wantij op de Vlakte van Oosterbierum (het Kimstergat) of dat onder Terschelling (het Oosterom van O-50 tot O-56).

  • Kort voor HW kom je over het wantij bij Oosterbierum (zie aanwijzingen van anderen) vaar je naar de Oost Meep.
  • In de buurt van OM-4 (53° 18,4' N en 5° 26,0' O) vaar je pal Noord (op de GPS vanwege dwarsstroom) waarbij je het hoogste wad (op de kaart aangegeven met 13) aan SB laat. Na 1,5 mijl passeer je een diepe geul met mosselperceelstokken.
  • Na ca. 2,2 mijl (53° 20,70' N en 5° 26,00' O) koers je 43° en bereikt na ca. 3,5 mijl ton O-60. Hiervandaan kun je in rechte lijn naar de Koffieboonenplaat koersen. (Als de bestemming Ameland is, dan staat )

 Terug:

  • Vanaf O-60 koers 223° (of meer westelijk, afhankelijk van de wind) tot de mosseltuin (ca. 3,5 mijl).
  • Daarna Zuid tot in of vlakbij (afhankelijk van de stroom) de Oost Meep (Als het te ondiep wordt, dan een meer westelijke koers aanhouden).