banner
Pagina in afdrukformaat
Diepe geul onder Ameland: De Amasusgeul

Bron: Dirk Smits, oktober 2014

Voor de mensen die niet met de gps en waypoints over het wadzeilen: de Oostelijke "ingang" van de amasus geul is gemakkelijk te vinden door het reddingshuisje Engelsmanplaat en de vuurtoren schier in één lijn te houden


Bron: Rik Vasen, juli 2014

Op 19 juli heb ik vanaf het wantij van de Zuiderspruit ZS 35 naar de Amasusgeul gevaren. Koers over de grond 145 gr. Daarmee snij je het Pinkegat af.  Het hoogste punt lag op 10 cm + NAP.
De waypoints van Hans Fix die ik gevolgd heb zijn nog steeds bruikbaar. De meest oostelijke waypoints moeten ietsje oostelijker staan. Meer, naarmate het Friesche Wad genaderd wordt.


Bron: Hans Fix, augustus 2011.

Onder Ameland loopt vlak langs de Friese kust een erg diepe geul. De geul wordt regelmatig door vaartuigen van rijkswaterstaat en door garnalenvissers gebruikt. De geul was minstens 60 cm bij NAP toen wij er eind juli doorvoeren, maar we hebben het idee dat we de 'tonnetjes' niet helemaal goed hebben gevolgd, dus waarschijnlijk is 'ie nog dieper. Dat betekent dat de geul maar liefst 30 cm dieper is dan de Zuiderspruit, en ook is de route 1 mijl korter als je 'em vergelijkt met Zuiderspruit Pinkegat en Frieschewad.

De geul begint bij de veerbootsteiger van Holwerd en loopt dan met een kleine slinger naar de FW5. Let op: je vaart dus het eerste stuk vanaf Nes door de geul (VA tonnen) waar ook de veerboten doorgaan, hou die schepen dus continu in de gaten!

De virtuele tonnen zijn hier te downloaden: Tonnen Amasusgeul in gpx formaat (universeel standaardformaat) u kunt deze opslaan door met de rechtermuistoets op de link te klikken en dan 'koppeling opslaan' te kiezen. 
Het zijn rode tonnen, passeer ze dus aan de zuidzijde!
Zie ook het plaatje van Google Earth hieronder:

De naam Amasusgeul komt van het schip de Amasus van rijkswaterstaat, die deze route regelmatig gebruikt. De routepunten komen van het GPS-track dat wij hebben opgenomen toen ze een keer hierlangs voeren.