Geleidedam Elbe
 

Zie ook de verdere verwijzingen onderaan dit artikel. Er bestaat toch enige twijfel over het oversteken van de dam, dus doe voorzichtig en neem geen onnodig risico!

 

Vraag over geleidedam langs Elbe (juni 2001)

Deze zomer gevaren van Denemarken naar Nederland met de Schokker Narwal van mijn broer. Nogal heftige tocht van Cuxhaven naar Wangeroog gehad, voor het schip was het geen probleem. De dam van het land richting Neuwerk is op een aantal plaatsen onderbroken. In 1977 zijn we met de tjalk (Naxos) van mijn vader naar Denemarken gegaan, toendertijd waren de doorgangen bestaakt en kon je beschut naar de Elbe op. Zijn er nog mensen die nog steeds gebruik maken van deze doorgangen?Ze zijn nog zichtbaar. Nu we weer een tjalk gaan varen ipv een zeewaardige schokker ben ik toch wel geïnteresseerd of er nog mensen zijn die mij kunnen vertellen of het nog mogelijk is. We zagen wel een boot aan de "verkeerde" kant van de dam varen!

Henk Bleeker

Een reactie,door Alewijn Boogaard

Geachte redactie,

De Berichten lees ik altijd, vooral de stukken met practische nautische informatie. Vandaar dat ik in het nieuwe nummer (nr. 42) eerst doorbladerde naar bladzij 20 waar het over de routes langs Neuwerk gaat. Ik heb het met veel genoegen gelezen, en ik waardeer ook zeer de gedetailleerde adviezen met plaats-aanduidingen in het kaartje. Er zijn echter twee dingen waar ik op moet reageren.

Ten eerste vind ik dat je aan het bekijken, beluisteren, ‘proeven’ van Neuwerk meer dan anderhalf uur moet besteden. Bij de toren is het leuk om te zien hoe het getij de drukte en rust bepaalt, maar als je ook op andere plaatsen. Neem bij het beklimmen van de toren je kijker mee! Loop je over de dijk het hele eiland rond dan zijn er wel tien plaatsen waar je moet stoppen om een poosje de ruimte van de kwelder en het kale Watt te beleven.

Tenslotte nog een aanvulling voor ondiepe ankeraars: we hebben eens een nacht en dag met harde NW wind afgewacht, voor anker en droogvallend, pal zuid van de toren op zo’n 40m van de dijk. Lekker in de luwte van de hoge bomen en de dijk.

Het tweede punt gaat over de vraag hoe je vanaf Neuwerk op de Elbe komt. Ik ben nog nooit de Mittelgrund rondgevaren en inmiddels wel minstens zes keer over de dam gevaren met ons skûtsje dat achter, met de hak onder de schroef, 0,80m diep steekt.

Mijn journaal van juli vorig jaar: 2 uur voor HW Cuxhaven ankerop in de buurt van het wantij zuidoost van Neuwerk, op de motor naar km 4,5 van de dam en daar overheen gevaren met meer dan 2m water onder het schip! We waren dus op de Elbe om ca 1 uur voor HW Cuxhaven, zodat we nog uren de vloed mee hadden. Hij kentert bij de Oste pas 2 uur na HW Cuxhaven! Kortom: als je genoeg water hebt op het wantij van Neuwerk, dan kun je zó over de dam naar Cuxhaven (of verder) varen.

Omgekeerd, toen we twee weken later terugkwamen: ruim 3 uur voor HW Cuxhaven vandaar vertrokken, op de motor dicht langs de kant (minste stroom) tegen de vloed in. We maken ca 4,5 knoop. Twee uur voor HW Cuxhaven bij km 4,3 over de dam gevaren, tegelijk met een visserman uit Cuxhaven. Weer ca 2m waterdiepte gelood. Vervolgens eerst een stukje west gestuurd en daarna zonder oponthoud naar de blezen onder Neuwerk. Varen maar!

Kortom: wij konden meermalen met 0,8m diepgang ruimschoots over de dam heen, en dat bespaarde ons het taaie eind om de Middelgrund heen. Als het een beetje waait (4 Bf of meer uit W tot N) is het daar voor ons ook helemaal niet prettig.

De kilometer-bakens op de dam hebben heel duidelijk herkenbare toptekens, dus je hoeft niet te raden hoe ver je bent. Ik kan je niet garanderen dat de dam niet verhoogd is al jij er overheen wilt, maar dat kun je zelf zien en loden. Bij ons gaat het oversteken al jaren heel goed.

Alewijn Boogaard

skûtsje ‘Twee Gezusters’, Blokzijl

Verdere informatie werd verschaft door Soltwaters: Waterdiepte boven de Elbedam

Daarnaast stuurde Eelke Venema zijn observaties in 2002 over de waterdiepte boven de dam. Hij waarschuwt voor een paar grote betonblokken, dus let op!

Heeft u meer informatie: een berichtje via deze pagina en iedereen kan het lezen.