banner
Pagina in afdrukformaat
Elbedam (1/2003)
 
Enige opmerkingen n.a.v. de discussie over het passeren van de Elbedam bij Cuxhaven door Eelke Venema (1/2003)
  
Zomer 2002 gingen we op weg naar ons vakantiedoel Denemarken. We doen dit met ons wadzeiljacht Sékob (een stalen kimkieler van Langenberg met een diepgang van 80 cm) en gaan, als het weer het toelaat, altijd helemaal over het wad. Ik had de verhalen over het passeren van de Elbedam gevolgd op de website en naar aanleiding hiervan was ik van plan deze keer eens niet de dam te ronden doch over te steken. Tot nu toe hadden we dat reeds een keer of tien (vanaf 1982) wel gedaan met als vervelend gevolg dat je vaak in het Neuwerker Fahrwasser nog een aantal uren tegen de stroom op moet boksen.
Op de heenreis lagen we in Neuharlingersiel en raakten in gesprek met een plaatselijke watersporter. Toen ik vertelde waar we heen wilden kwam ook de Elbedam ter sprake en mijn plan deze te passeren in plaats van te ronden. Hij raadde mij ten sterkste af dit te doen daar er volgens hem op de normale passeerplaats (tussen km 4   en km 6 ) enkele grote stukken beton op de dam lagen die met hoog water maar net onder water zaten.
Dus....: wij hebben de dam weer gerond na een korte nacht doorgebracht te hebben vlak voor het wantij onder Neuwerk. Hierbij nog een kanttekening: op het hele Weser-Elbe wad kom je tot op enkele honderden meters buiten de geul, dus precies op die plek waar je voor de nacht wilt droogvallen, veel resten van oude prikken tegen vaak wel 10 cm dik en 80 cm boven de bodem uitstekend, niet zo’n leuk idee.
Op de terugweg gingen we met het laatste staartje van de eb vanuit Cuxhaven de Elbe uit. We zaten dus precies met laagwater naast de Elbedam en konden deze met behulp van de kijker goed zien. En ja hoor , deze mijnheer uit Neuharlingersiel had gelijk, hier en daar staat er een brok beton op de dam tussen km 4 en ca km 5,5, totaal telden we er drie tot vier stuks, sommige met een kort staakje er op wat misschien zelfs wel boven water uitsteekt met hoog water. Het zijn er dus niet veel, maar toch..., als je niet exact weet waar die dingen liggen...
Dus voortaan maar gewoon de dam ronden. We hebben die dag trouwens Feddewardersiel in één tij gehaald, dit hadden we nog niet eerder gepresteerd. Je kunt dan echter niet meer een haven naar binnen, alle ingangen liggen droog. In de Feddewarderpriel kun je echter prima droogvallen of ankeren. Hierbij dan deze wadwaarschuwing.
Eelke Venema
Sékob, Dokkumer Nw Zijlen.