banner
Pagina in afdrukformaat
Een goed zwemvest is noodzaak

Pieter Kuppenveld, 11 mei 2009

Toevoeging
Leden van de ANWB of abonnees van de Waterkampioen die geïnteresseerd zijn in de test over reddingsvesten kunnen gratis een overdruk opvragen. Stuur een e-mail naar watersportinfo@anwb.nl met vermelding van naam en ANWB-lidmaatschapsnummer/WK-abonnee nummer. De test wordt dan per post toegestuurd.
Op basis van deze test heb ik persoonlijk gekozen voor het Plastimo Pilot 275N met(!) kruisband gekocht.


Een goed zwemvest is noodzaak

William en Els den Engelsman
In dit verhaal onderstrepen zij nog eens de noodzaak van het dragen van een goed zwemvest.

Deze zomer zijn onze kinderen (23 en 21 jaar) met twee vrienden voor het derde jaar zelfstandig met onze boot op vakantie geweest. Dit keer de wadden eilanden als bestemming.
Alhoewel ze al 18 jaar meevaren, vonden wij de waddenzee als ouders best spannend, echter vertrouwende op hun zeilvaardigheid en de kwaliteiten van de boot, lieten we ze met 1001 goede raadgevingen gaan.

Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling was het plan… en alhoewel ze met westenwind bijna alles hebben moeten motoren konden ze zich aan de planning houden…
Donderdagmiddag voeren ze de haven van Terschelling binnen, het had geregend, er was bijna niemand op de steigers. Ze voeren rustig langszij een andere platbodem om aan te leggen.
Onze dochter probeerde op de andere boot over te stappen. Bij deze actie gleed ze uit en viel eerst met haar heup en vervolgens met haar kin op de rand van de andere boot en tenslotte bewusteloos in het water…
Gelukkig had iedereen zijn zelfopblaasbare reddingsvest aan en kwam ze weer boven drijven… De schrik van de andere drie was echter groot toen bleek dat ze niet op haar rug maar met haar gezicht in het water lag! Dankzij kordaat handelen van één van de vrienden, die haar direct nasprong werd ze met hulp, van de inmiddels toegesnelde omstanders, snel uit het water gehaald. Met de reddingsboot en ambulance is ze naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft een flinke klap gehad maar gezien de omstandigheden liep alles toch nog redelijk goed af…

Onze schrik als ouders was uiteraard groot. Vooral ook de realisatie dat het heel anders had kunnen gaan… We waren erg blij dat ze in ieder geval zo verstandig waren om de reddingsvesten te dragen, maar bijzonder geschrokken dat ze niet werd gekeerd!
Zo’n 10 jaar geleden hebben wij onze grote oranje zwemvesten vervangen door de opblaasbare; prettig in draagcomfort, ruimtebesparend en veilig zo was ons verzekerd!
En deze veiligheid bleek nu een illusie…

In 2007 zijn er uitvoerige testen gepubliceerd in de Waterkampioen. Hieruit bleek dat geen enkel 150N vest voldoet in combinatie met zeilkleding. De aanwezige luchtbellen in de zeilkleding kunnen het draaivermogen van het vest tegen werken!
De test is ons ontgaan evenals een behoorlijk aantal medewatersporters die wij er sindsdien op aangesproken hebben.
Ook watersportwinkels blijken niet altijd de juiste informatie te hebben, toen wij nieuwe patronen haalden voor de 150N werd ons ter plekke verzekerd dat de door hen verkochte 150N types reddingsvesten voldoende waren, meneer verkocht niet anders…

Naar aanleiding van bovenstaande wil ik iedereen adviseren zijn vesten te controleren.
Ons verhaal is goed afgelopen maar wat als je op open water overboord slaat?
Je blijft wel drijven als je je 150N vest draagt, maar vooral in combinatie met zeilkleding, is 275N noodzakelijk!