banner
Pagina in afdrukformaat
Horen op deze website geen adviesvertrektijden?

Hoe laat voor hoogwater of voor laagwater moet je vertrekken om van A naar B te komen? Dat is voor elke Waddentocht de vraag. Elke dag weer. Op diverse websites staan adviesvertrektijden voor tochten over de Wadden. Moeten er op de website van de Wadvaarders dan geen adviesvertrektijden staan?

Nee, wij vinden dat nou juist niet passen op deze website! Want een goed advies is moeilijk, omdat er veel verschillende soorten boten zijn en heel veel verschillende routes.
Een diepstekend, snel, hoog-aan-de-wind zeilend jacht, vraagt een andere planning dan een platbodem. Als je alles wilt voorzien in een tabel van adviestijden, dan wordt het een ingewikkelde tabel. En de kans op fouten, of verkeerd begrepen adviezen is daardoor groot.

Dus geen adviesvertrektijden. Het leuke van het Wadvaren is juist dat je moet rekenen met getijden. Je bepaalt zelf wat handig of verstandig is. Afhankelijk van getij, weer en natuuurlijk je eigen kunnen. Wél uiteraard met de actuele informatie die we je hier kunnen aanreiken.

Veel uitleg en informatie over routeplanning is te vinden in het boek "Vaarwijzer de Waddenzee" van Jan Heuff. Alle aspecten van routeplanning komen aan bod en veel "standaard" tochten over de Wadden worden behandeld.