banner
Pagina in afdrukformaat
Elektronische zeekaarten

Voor veel wadvaarders is het varen op de Wadden een "back to the basic's". Met eenvoudige middelen komen op afgelegen plaatsen. Ook vaak zonder GPS.

Maar ook is er een nieuwe generatie die vaart met elektronische zeekaarten, waar je je eigen bootje op afgebeeld ziet. Of zelfs  de boten in de omgeving. Met GPS, radar en AIS. Met dieptemeters in plaats van peilstok. Met Google Maps om ideeën voor verkenningen mee op te doen.
Nu de kaarten 1811 en 1812 minder frequent verschijnen en dus (!) het bijwerken van de kaarten steeds meer werk wordt, kijken meer  mensen naar elektronische alternatieven. Op een plotter, een eenvoudige GPS, op een laptop of op een tablet of zelfs een smartphone.

Eisen voor elektronische kaarten
Er bestaan vele programma's en kaarten voor elektronisch navigeren. Maar voor navigeren op de wadden moet je kritisch zijn.
Een vereiste voor het elektronisch varen op de Wadden is dat de kaart constant (tenminste maandelijks) wordt bijgewerkt met actuele informatie. Informeer mier nadrukkelijk naar, wanneer je op zoek gaat naar een dergelijk programma.

Een eenvoudig alternatief was tot dusverre: ofwel het programma WinGPS van Stentec de 1800-kaarten (die automatisch bijwerken), ofwel programmatuur waarbij actuele tonnenposities kunnen worden geïmporteerd. En dat zijn er vele, zoals bijvoorbeeld WaypointsGPS.

Bestanden met actuele tonnen-posities werden tot 2012 door de website filo.nl (de befaamde Nopoint's). Deze site is helaas gestopt. Alternatieven zijn wel in ontwikkeling, maar ze zijn er op dit moment nog niet.
De meeste recente tonneninformatie is nu (dwz maart 2013) te vinden op de site van RWS. Kijk hier. Maar dit is nog niet in een vorm, die direct is in te lezen in een kaarten programma's.

Actueel kaartmateriaal
Het meest actuele en ook nog gratis kaartmateriaal is te vinden op: http://www.vaarweginformatie.nl/fdd/main/infra/enc.
Deze kaarten zijn te gebruiken via het gratis navigatie-programma OpenCPN. Zie: http://opencpn.org/ocpn/.

Andere  interessante bronnen van zeekaarten zijn
- het "Open Sea Maps" project
www.FreieTonne.de 
Hier kun je zeekaarten downloaden voor tal van aparatuur.

Geen computer aan boord?
Een aardige toepassing van deze programmatuur is: ze thuis te installeren op de PC en vervolgens ze op het beeldscherm te vergelijken met de papieren kaart om te kijken waar correcties moeten worden aangebracht.