banner
Pagina in afdrukformaat
Romans en verhalen rond de Wadden
De Wadden in gedichten
Samengesteld door Henk van Zuiden
ISBN -
Paperback, 128 pag. 521 Uitgevers
€ 12,50

 

In januari 2006 lag dit boekje voor € 3,50 bij De Slegte in Groningen. Speur en gij zult vinden!

Informatie door de uitgever:
Naast het Oerolfestival en alle andere muzikale en beeldende kunstevenementen op de Waddeneilanden, is nu de poëzie weer aan de beurt. Wie denkt en het lef heeft om hardop te zeggen dat elk eiland gelijk is, heeft het flink mis. Zeg dat ook nooit tegen een kenner of bewoner van een Waddeneiland, je hebt het dan meteen verbruid. Begrijpelijk: elk eiland heeft zijn eigen karakter, zijn eigen sfeer en zijn eigen bewoners en gasten. Dat kun je niet over één kam scheren. Zo is het ook met de gedichten in deze bundel. Geschreven door dichters die een dag of een vakantie lang op een van de eilanden verbleven, op een eiland zijn geboren, of kwamen en zijn gebleven. Voor eilanders en vastelanders is deze bundel een groot papieren eiland, vol te (her)ontdekken schatten.

Henk van Zuiden (1951) debuteerde in 1983 met de dichtbundel 'Monument voor moeder'. Als samensteller van bloemlezingen heeft hij al meer dan twintig titels op zijn naam staan.

Rottumeroog is een klein land
Schiermonnikoog des Scheppers hand
Ameland is gemaakt door mensen
Terschelling heeft nog duizend wensen
Vlieland is van goed alloi
Tessel gaat heel vroeg te kooi
(anoniem)

Zie ook het artikel in Berichten 55.
 


Zee rondom - Leven op de Waddeneilanden
Door Ineke Noordhoff
ISBN 90 4501 050X
Uitgeverij Atlas
€ 16,50

Informatie door de uitgever:
Een eiland is een andere wereld. De ruimte die de zee schept, voedt het gevoel van vrijheid. Ineke Noordhoff vroeg achttien bewoners over hun leven op een van de Nederlandse waddeneilanden. Zij vertellen in dit boek over de schoonheid die zij om zich heen ervaren, zoals het kokkelen van de meeuwen, de vele tinten grijs van het wad of de gloed van een bemoste duintop.
Maar Zee rondom gaat ook over heimwee, over de drang om alles wat aanspoelt te gebruiken en over de problemen die het wonen in een kleine gemeenschap met zich mee kan brengen. Want het water, zo laat dit boek zien, maakt de grenzen van de wereld, letterlijk én figuurlijk, overal zichtbaar en voelbaar.

Een Krantenrecensie
 


Mijn Wadden
Door Gerrit Jan Zwier
ISBN 90 4501 073 9
Uitgeverij Atlas
€ 19,90

Informatie door de uitgever/schrijver:
'Nog steeds gaat er geen jaar voorbij of ik ga scheep naar de kroon van Nederland. Het "noordelijk gevoel" begint voor mij in het waddengebied. Mijn eigen bijdrage aan dit boek voor waddenvrienden bestaat uit een mengeling van herinneringen, impressies en verhalen. Maar ik laat ook anderen aan het woord.
In de loop der tijden heeft menigeen zijn licht over de eilanden laten schijnen, verhalen die dikwijls begraven liggen in vergeelde tijdschriften en vergeten memoires. Het ging mij vooral om de gloedvolle, mooi opgeschreven ontboezemingen van natuurminnaars en bewonderaars van de eilander cultuur, een ware staalkaart van romantisch proza.
Het lijkt vaak of de wadden het beste in de schrijvers naar boven halen. De stukken reiken elkaar onderling de hand. Onderwerpen of personen die in het ene verhaal slechts zijdelings worden genoemd, treden in het volgende juist op de voorgrond. Zo voegen alle verhalen zich aaneen tot een raamvertelling over Nederlands noordelijke eilandenrijk.'
- Gerrit Jan Zwier

Mijn wadden is een literaire liefdesverklaring, vastgelegd in een groot scala van onderwerpen die door de auteur op een frisse en verrassende manier in beeld worden gebracht.

Zie ook de Column in Berichten 55

 


Rond de Friese Zee
Zeilverhalen en scheepshistorie voor kustzeilers
Door Hans Vandersmissen
Uitgeverij Hollandia
ISBN 90 6410 398 4
€ 12,50

Informatie door de uitgever:
Nederlands bekendste roeiende Drascombe-zeiler beschrijft met aanstekelijke vrolijkheid zijn tochten over Noord- en Waddenzee.
In de vroegere Middeleeuwen werden de Noord- en Waddenzee, vanwege de succesvolle Friese zeehandel, Mare Frisionum genoemd. Vandersmissen lardeert zijn relaas met verrassende wetenswaardigheden over maritieme historie en over andere kleine boten die geschikt zijn voor kustzeilen. Nu eens perst hij ‘single-handed’ drie etmalen door om in zijn roeizeilboot van Dover naar IJmuiden te komen, dan weer boemelt zijn ‘Pride of the Fleet’ met het gezin van strandje naar eilandje. Puntig en onconventioneel inspireert hij de lezer tot een andere manier van zeilen. Een perfect geneesmiddel voor hydrofobie.
Hans Vandersmissen publiceerde bij Hollandia eerder Kustzeilen met kleine jachten, Wadverhalen en Gezinsverhalen.

Informatie door lezers:
Geschreven in de bekende Vandersmissen-stijl, zeer leesbaar en herkenbaar. Mensen die het boek Kustzeilen met kleine jachten van Hans kennen, zullen enkele verhalen bekend voorkomen, zowel over de zeilbelevenissen als over scheepshistorie. Maar er zijn nieuwe verhalen aan toegevoegd, zoals de beschrijving van zijn tocht met Pride of the Fleet (what is in a name?) die Hans gaat ophalen bij de werf in Cornwall. Als het eerste ervaringsverhaal toen anders was afgelopen waren er geen boeken van hem verschenen....
Ook in de beschrijving van de scheepstypen is Hans met de tijd meegegaan en heeft enkele jachten opgenomen van meer recente datum.
Een aanrader! Idee voor de decembermaand?


Het raadsel van de Wadden / The Riddle of the Sands
door Erskine Childers
ISBN 90 228 1171 9
€ 16,56

 

Deze roman is ook nog steeds verkrijgbaar

  • als gesproken boek in prachtig Engels (bijv. bij Amazon.com)
  • als film, Engels gesproken (bijv. bij Amazon.com)
  • als televisieserie, Duits gesproken (bij Amazon.de)

Maar is ook gewoon online te bekijken!
http://en.sevenload.com/playlists/kgEadH9

Ger Paternotte wees ons op het volgende.
The Riddle of the Sands is nu ook als freeware e-book te lezen op het web, inclusief kaarten en op te vragen per hoofdstuk:
http://www.bluemoment.com/riddle.html

De html-files met de tekst per hoofdstuk zijn mooi klein en kunnen snel worden binnengehaald.

 

Informatie door de uitgever

John Buchan schreef over dit boek: Het beste avonturenverhaal dat sinds jaren werd uitgegeven. Een vertelling over het uitpluizen van een mysterie, dat zich geleidelijk aan zelf oplost en pas helemaal aan het eind een schitterende climax bereikt; de opwinding begint echter al meteen op de eerste bladzijde, waarna het verhaal gaandeweg steeds interessanter wordt. Met behulp van de voortreffelijke kaarten kan de lezer ook zelf meedenken om tot een oplossing te komen. En voor wat de hoofdpersonen betreft, heb ik nog nooit een avonturenverhaal gelezen waarin die zo realistisch zijn neergezet en de sfeer van grijze noordelijke luchten en kilometers woelig water en natte zandplaten zo goed is weergegeven als in dit boek.

Eelco Piena in Waterkampioen: "Zeer geschikt voor een stormachtige avond in de kajuit." De eerste uitgave van Het raadsel van de Wadden dateert uit 1903 en werd lange tijd beschouwd als klassiek spionage-verhaal uit de twintigste eeuw.

Informatie door lezers

Het klassieke meesterwerk! Een spionage verhaal met Davies en Garruthers, twee Engelsen die in het late najaar van 1902 met een verbouwde sloep rondvaren op het Duitse Wad.
De Ier Childers (1870-1922) schreef dit zeer Engelse boek 100 jaar geleden niet zomaar, zijn bedoeling was het grote publiek te waarschuwen voor het opkomende militarisme in Duitsland. Memmert Balje, Juist, Nordeich, Nordland, het was er toen ook allemaal al, al zal het er op de wal wel wat anders uitgezien hebben.
Duidelijk is dat de nautisch normen toen wat anders lagen als tegenwoordig. Mooi is bijvoorbeeld dat Davies en Garruthers er niet voor terugdeinzen om midden in de nacht, ondanks mist en storm, met een klein bijbootje van de 'Dulcibella' van Norderney naar Memmert te roeien en weer terug.
Childers ontpopte zich in latere jaren zich steeds meer als Ierse vrijheidsstrijder, smokkelde wapens met het fraaie jacht 'Asgard', was onderhandelaar voor Sin Fein en werd uiteindelijk door de Engelsen vanwege een futiliteit terechtgesteld.

 Meer info in de Wikipedia


Schaduw over de wadden / The Shadow in the Sands
door Sam LLewellyn
ISBN 90 6013 214 9
uitgeverij De Alk & Heijnen
€ 21,00

Informatie door de uitgever:
Deze thriller begint waar het beroemde boek van Erskine Childers, Het raadsel van de Wadden, ophoudt.
Het is april 1903 en jachtschipper Charlie Webb wordt ontboden door de hertog van Leominster voor een geheime ontmoeting met een mysterieuze zeezeilende heer die zich Carruthers noemt.
Voor duizend pond moet hij de 'Gloria', een tot jacht omgebouwde Engelse smack, naar de Duitse Waddeneilanden zeilen. Maar Charlie weet dat adellijke heren zelden te vertrouwen zijn. En wanneer zijn maat Samson Gidney en wrakkenexpert kapitein Dacre, eenmaal in het web van de eilanden gevangen zitten, wordt pas duidelijk wat de werkelijke betekenis van hun missie is.

Enkele persreacties:
"Een eersteklas en spannend vervolg op 'Het raadsel van de wadden'."- Mail on Sunday
"Geweldig... een opwindend boek."- Sunday Times
"Een meesterwerk, zijn plot zwenkt en draait even onderwacht als de kreken en de prielen zelf en de climax is een spannende race tegen de klok."

Informatie door lezers:
Geschreven als vervolg op" Het Raadsel van de Wadden" met grotendeels andere hoofdpersonen. De schrijver heeft, net zoals Childers 100 jaar eerder, eerst zelf enige maanden rondgevaren in de betrokken contreien.
In dit geval drie man gaan opnieuw op onderzoek uit naar aanleiding van de alarmerende rapportage van Garruthers. Sfeer en intrige zijn duidelijk te vergelijken met "The Riddle of the Sands". Wel is het duidelijk dat het boek niet honderd jaar geleden is geschreven: wat vlotter, wat sensationeler, een
pietsje sex, etc. Jammer is alleen het wat gezochte en ongeloofwaardige begin van het boek waar de hoofdpersoon met een J-Class-er de strijd aangaat met de Duitse keizer.
Niet te vergelijken met 'The Riddle' uiteraard, maar zeker onderhoudend.
 


Stranding bij Terschelling (Terschelling Sands)
door Frank Mulville
2de druk, 122 blz.
Uitgeverij Hollandia
ISBN 90 6410 377 1
€  11,50

Informatie door de uitgever:
De Britse zeiler Frank Mulville zeilt met zijn gezin naar Denemarken. Door mist en windstilte gedwongen, loopt de Transcur IJmuiden binnen om de reis te vervolgen via het IJsselmeer en de Waddenzee. Mulville beschrijft het Nederland van vlak na de Tweede Wereldoorlog, met een eigen kijk op het in zijn ogen merkwaardige vaargedrag van de Nederlanders. Al snel betwijfelt Mulville zijn keuze voor de route 'binnendoor'. Daarmee groeit ook de twijfel aan zijn eigen zeemanschap. De Waddenzee en de zeegaten tussen de eilanden zijn voor Mulville volstrekt vreemde vaarwateren. In het Zeegat van Terschelling komt de Transcur in ernstige moeilijkheden. Mulville strandt in de branding van de Noordergronden. Dan begint een ijzingwekkende vertelling over de pogingen van het gezin om de veiligheid te bereiken. De vrouwen en de kinderen gaan in het reddingsvlot terwijl Mulville - alleen aan boord - manmoedig probeert zijn schip te redden. Met geweldig zeemanschap, enorme vechtlust en de hulp van toen nog schaarse Nederlandse watersporters weet Mulville de moeilijkheden te overwinnen.
Het drama speelt zich af in een voor de Nederlandse watersporter bekende omgeving; Terschelling, nog zonder jachthaven, Harlingen nog zonder jachtwerf en het Thomas Smit Gat nog open als route naar zee. Dat is nu allemaal anders, maar de Terschellinger Gronden blijven nog net zo gevaarlijk als altijd.
 


Het meeuwenjong (Eiland in de Verte/De oudste ochtend)
door Marten Toonder Sr
Uitgeverij De Bezig Bij
Nog verkrijgbaar?

Informatie door lezers
Marten Toonder Senior (1879-1965) is de vader van de bekende schrijver van Olie B Bommel, etc. Pas op hoge leeftijd is hij overgehaald door zijn andere schrijvende zoon Jan Gerhard Toonder om verhaal te doen van zijn kleurrijke leven. In eerste instantie in het zeer lezenswaardige 'Klei en zout water' over zijn loopbaan als zeeman. Vervolgens hebben vader en zoon Toonder ook nog meer in detail in twee boeken verslag gedaan van de zeer armetierige omstandigheden waarin Toonder Senior opgroeide in Noord Groningen.
Aardige daarvan is dat hij een belangrijk gedeelte van zijn jeugd doorbracht op het eiland Rottum als veehouder en schippersknecht. Het boek stelt nautisch niet zo veel voor, maar het geeft wel een aardig beeld van het weinig vrolijke leven op het eiland aan het einde van de 19e eeuw. Maar toen kon je er tenminste wel gewoon naar toe zonder beperkingen!
Het meeuwenjong bevat beide boeken, maar ze zijn ooit ook los verkrijgbaar geweest. Alles indertijd uitgegeven door de Bezige Bij en nu alleen antiquarisch verkrijgbaar.
 


De Wadden
De mooiste verhalen over de zee en de eilanden,
Samengesteld door Hannemieke Stamperius
Gebonden € 15,90 (336 pag.)
Sinds augustus 2002 is deze uitgave als pocket verkrijgbaar in de Pandora-reeks. Het formaat is iets kleiner (18 x 11,5cm), het aantal pagina's groter (414), de letter is redelijk leesbaar gebleven. € 7,95

Informatie door de uitgever:
De Wadden; de zilte lucht, de oneindige zandvlakten, de zoele zomeravonden, de geur van zeewater en gebakken vis, het taaie helmgras, de duinen de prachtige dorpjes en de vriendelijke bevolking. Dat beeld roepen de Wadden op bij iedereen die weleens op een Waddeneiland is geweest. De eilanden, de zee en de kuststrook vormen een betoverend mooi gebied, dat kunstenaars en schrijvers inspireerde. Zij schreven verhalen en romans, gedichten en beschouwingen, maar ook sagen en legenden. De bonte verzameling teksten vindt zijn neerslag in deze kloeke bloemlezing.
Godfried Bomans, Frederik van Eeden, Karel Glastra van Loon, Hermine de Graaf, Kees van Kooten, Hermine Landvreugd, Jacob van Lennep, Tessa de Loo, Vonne van der Meer, Hannes Meinkema, K. Schippers, Aafke Steenhuis, J.P. Thijsse, Bob den Uyl, Theun de Vries, Jan Wolkers, Gerrit Jan Zwier, en anderen.

Hannemieke Stamperius bezoekt de Waddeneilanden vanaf haar elfde jaar, en sinds 1979 schrijft en werkt ze regelmatig op Vlieland.
Onder de schrijversnaam Hannes Meinkema droeg ze een bundel op aan dit eiland.

In De Wadden is ook De Razende Bol en de groene schoen opgenomen, een verhaal van Diet Verschoor dat in het jaar 2000 op Texel als Boekwerkersgeschenk werd uitgebracht.


Swatchways and Little Ships
door Maurice Griffiths
ca. € 17,00

Nederlandse vertaling:
Kreken en kleine schepen

ISBN 90 6410 120 5
(De Nederlandse vertaling is uitgegeven in 1992. Als u zoekt op de titel in Google e.d. vindt u een aantal boekhandels die het boek verkopen, prijs € 4,50 tot 11,00.)

Informatie door de uitgever:
For over fifty years Maurice Griffiths cruised in a variety of small yachts amongst the rivers and creeks of the Thames Estuary and round the coasts of Suffolk, Essex and Kent. In this classic book he tells of the boats he owned in that time, and shows how the experience gained with these small craft helped to turn him into a dedicated yacht designer. There is more than an echo here of the magic the author found amongst his beloved swatchways, so although this book contains much lore and advice for the yacht designer, discerning owner and builder, it is also a book of delightful reminiscences.The Magic of the Swatchways / Bij het Begin van het Tij
door Maurice Griffiths
Engelse uitgave:
ISBN 1 57409 042 9
ca. € 17,00
Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Hollandia
ISBN 906410333X

Informatie door de uitgever:
One of the best yachting books ever written, this is Maurice Griffiths' first collection of yarns about the joys and problems of sailing the Thames estuary. The Magic of the Swatchways rejoices in the natural romance of the wild and deserted creeks and rivers of the east coast of England, speaking to those who love to explore in small boats.

"...writing as good as this is seldom seen in the genre; in other words, the best and then some." —WoodenBoat

"Few sailing books become classics like this one.... If anyone has not yet read this charming and evocative book, do so at once." —Classic Boat

Informatie door lezers:
In principe beperken we ons tot boeken inzake het Wad. Een uitzondering maken we echter voor de werken van Maurice Griffiths. Zijn enthousiasme voor het droogvallen en rondvaren aan de Engelse Oostkust willen we u niet onthouden. In een vijftig jaar durende carrière heeft deze hoofdredacteur van 'Yachting Monthly' een reeks van boeken geschreven waarvan er ook diverse vertaald zijn in het Nederlands.
Vooral zijn 'The Magic of the Swatchways' is een uniek werk. Hij beschrijft hier hoe hij in zijn jonge jaren met zijn eerste schepen voor de oorlog de weekenden doorkomt. Heel mooi is bijvoorbeeld ergens een beschrijving hoe hij na een barre tocht op een warme zomeravond uiteindelijk ergens onder de kust drooggevallen ligt waarbij hij dan niets meer hoort dan een kerkklok en het loeien van een koe in de verte.....
'The Magic of the Swatchways'is in het Nederlands vertaald en nu nog in de handel. Daarnaast zijn andere boeken van hem verkrijgbaar in het Engels. Als u de titel in de zoekopdracht zet krijgt u een aantal adressen waar u zijn boeken kunt bestellen.Ook zullen tweedehands boekhandels nog wel eerdere verschenen Nederlandse vertaling bij tijd en wijle in voorraad hebben.