banner
Pagina in afdrukformaat
Nautisch Waddenboeken

Zeilen op getijdenwater
Theorie en praktijk van getijdennavigatie

door Wilfried Krusekopf
Uitgeverij Hollandia
Prijs: € 17,99

Meer informatie

Echt een boek voor Wadvaarders? Nou, nee.
Het boek is vooral gericht op zeezeilers en daarvoor is het waarschijnlijk een mooi overzicht.
Maar het boek geeft zeer weinig informatie over zeilen op de Wadden. Nauwelijks informatie over op- en afwaaiing, geen informatie over beschikbare app's. Ook vind je niets over wantijen en de stroming van en naar het wantij. Er is slechts een verwijzing naar de stroomkaarten van de hydrografische dienst en naar de HP33. Tja, en die kenden we al.
Helaas geen boek voor ons, dus.

Van Amsterdams Peil naar Europees referentievlak
De geschiedenis van het NAP

door Petra van Dam
Uitgeverij Verloren
Prijs: € 10,00

Meer informatie

Wij Wadvaarders werken veel met LAT. Eigenlijk veel minder met NAP, hoewel dat voor flink wat toepassingen ook heel handig is.
Maar zonder NAP kon er helemaal geen LAT zijn. Alles begint bij een vast punt, en dat is voor een groot deel van Europa het NAP.
Dit boekje geeft een stukje wetenschapsgeschiedenis over een waterstaatsprestatie waar wij trots op kunnen zijn.
En het beschrijft ook hoe het referentievlak zelfs op de Wadden bepaald wordt; en wel door "waterpassing" met een 11 km lange buis.

Handboek Varen op de Waddenzee
door Marianne van der Linden
Uitgeverij Hollandia
Prijs: € 34,95

Meer informatie

Informatie door de uitgever
Dit praktische handboek behandelt het varen op de Waddenzee, voor beginners én gevorderden. Het boek geeft de lezer inzicht in wat hij of zij moet weten alvorens het wad op te gaan. Daarnaast dient het als naslagwerk voor meer ervaren wadvaarders.
Auteur Marianne van der Linden is de oprichtster van ScheepsWijs. Zij zeilt al sinds haar jonge jaren in dit gebied en geeft theorie- en praktijkcursussen wadvaren. De vele vragen van haar cursisten vormden de aanleiding voor dit boek.
Kortom, iedereen die op de Waddenzee vaart of wil gaan varen, móet dit standaardwerk aan boord hebben!

Inhoud

 1. De Waddenzee, natuurgebied en vaargebied
 2. Schip en uitrusting
 3. Getij en stroming op de Waddenzee
 4. Weer, wind en water
 5. Navigeren op de Waddenzee
 6. Sluizen, havens, noodsituaties
 7. Wantij of ondiepte passeren
 8. Droogvallen op de Waddenzee

Mening van uw webredacteur
Een geweldig handboek! Alles wat je moet weten voor varen op de Wadden. Leesbaar, toegankelijk, compleet.
Inderdaad: hét standaardwerk; beter is er niet.

 

Vaargids Westelijke Waddenzee
door Nieske Blaauw
Uitgeverij Watersportmedia
Prijs: € 9,95 (alleen als E-boek)

Meer informatie

Informatie door de uitgever
Deze vaargids is geschreven om ook onervaren wadschippers aan een mooie tocht over de Waddenzee te helpen. Veel informatie over varen en genieten. En vooral: veel links, foto's en filmpjes: lekker klikken, kijken, luisteren en lezen of 'swooshen'!

 • overzichtelijke informatie over getijdevaren en hoe een route te plannen
 • tientallen tochten op het westwad uitgelicht (ook buiten de geulen)
 • met heldere kaartjes van het aanlopen van alle havens
 • praktische tips over sluisvaren, ankeren en droogvallen
 • een handige vertrekijdentabel en veel links en filmpjes
 • ervaringen, gemixt met actuele internetinformatie en overgoten met geheime tips van ervaren wadschippers.

De vaargids is geschreven om ook onervaren wadschippers aan een mooie tocht over de Waddenzee te helpen. Veel informatie over varen en genieten!

 

Vaarwijzer De Waddenzee, Vaarwijzer tussen Den Helder en Sylt
door Jan Heuff
Uitgave qpril 2013
ISBN 9789064105845
Uitgeverij Hollandia
€34,95

Informatie door de uitgever
De Vaarwijzer voor de Waddenzee is een klassieker. Deze nieuwe editie is geheel uitgevoerd in kleur en bevat de laatste informatie over alle waddenhavens en -routes. De auteur besteedt in deze uitgave extra aandacht aan de waddenroute naar de Elbemonding. De beginnende waddenzeiler krijgt alle nodige informatie over schip en uitrusting, varen in de praktijk, ankeren en droogvallen. 17 x 24 cm, ca. 200 blz., gebonden. Met kleurenfoto's en plattegronden.

Informatie door lezers
Het 'Dr Spock' voor de wadvaarder! Een ideaal boek als je er voor het eerst aan wil beginnen. Echter ook voor de al wel ervaren zomer-Wadvaarder een prima bron om even de wat roestige kennis op te frissen. Schrijver dezes zal het ook deze zomer weer inkijken, ondanks meer dan 10 jaar ervaring.
Het boek bevat eigenlijk drie soorten informatie: Uitleg over eb en vloed e.d., haven-informatie en routebeschrijvingen. Vooral die laatste categorie ervaar ik als zeer nuttig. Bijna alle gangbare tochten worden beschreven op een heldere, praktische wijze. Aanwijzingen met betrekking tot het tij, duur van de tocht, eventuele lastig punten, het staat er allemaal.

Varen op de Waddenzee, een handleiding
door Jan Bouma, Master Sailing
ISBN 90-809368-1-2
€ 25,00
De handleiding kunt u hier bestellen onder vermelding van "wad1"

Informatie door de uitgever
Schip en uitrusting, kennis en vaardigheden bemanning, getijden, verticale en horizontale getijbeweging, praktische getijde- berekeningen : wanneer kan ik bepaalde ondiepte passeren, droogvallen, hoeveel stroom staat er.
Betonning, navigatie, zeemanschap.
50 bladzijden, A4 formaat, in ringband, afbeeldingen in kleur

Scandinavië en de Oostzee
Vaargebieden tussen Borkum, Bergen, Stockholm en Rügen
door René Vleut
ISBN 90 6410 393 3 / NUR 484
Uitgeverij Hollandia
€49,50

Informatie door de uitgever
Tussen de Noorse fjorden, de Deense eilanden, de Noord-Duitse kust en de Zweedse scheren ligt een gevarieerd en uitdagend vaargebied. René Vleut neemt de lezer mee langs zijn favoriete havens en baaien, stelt de keuzes aan de orde die een zeiler tijdens zijn reis moet maken en vertelt smakelijk over ontmoetingen en belevenissen in een zeilgebied waar 's zomers de zon nauwelijks ondergaat.
17 x 24 cm, ca. 250 blz., gebonden. Met kleurenfoto's en plattegronden

Vaarwegen van Nederland naar de Oostzee
door Foeke Roukema
ISBN:
Uitgeverij Hollandia
Adviesprijs € 33,50

Informatie door uitgever
Veel Nederlandse zeilers en motorbootvaarders maken tochten naar het Duitse wad en Denemarken. Daarvoor bestaan drie hoofdroutes: binnendoor, over het Wad en buitenom over de Noordzee. Dit boek geeft gedetailleerde informatie over deze vaarwegen door middel van tekst, overzichtskaarten, vaarschema's en tabellen. Dit boek beleeft intussen zijn derde, geheel herziene, druk want er is sinds de tweede uitgave veel veranderd op de routes. Bovendien bleek uit reacties van gebruikers dat een herschikking van de gegevens wenselijk was. Zo zijn de havens nu alfabetisch gerangschikt en de routebeschrijvingen van routeschema's voorzien. Ook de inhoud van bijlagen heeft een andere plaats gekregen. Getracht is het heen-en-weer bladeren in het boek zoveel mogelijk te vermijden. Aldus is nagenoeg geheel nieuw boek ontstaan dat, meer nog dan de voorgaande drukken, afgestemd is op de praktijk van het varen.

Informatie door lezers
Het boek concentreert zich op "technische" informatie: dieptes van vaarwegen, berekenen van die dieptes, haveninformatie.
Het nut van het het boek als vaarwijzer voor de Duitse Wadden is echter beperkt. Voor dat doel kunt U beter het boek van Jan Werner gebruiken.

Nordseeküste 1, Cuxhaven bis Den Helder
door Jan Werner
ISBN 3-7688-0608-1
Verlag Delius, Klasing & Co
Adviesprijs € 28,90 in Nl., € 26,00 in Dld.

Informatie door de uitgever
Ausgestattet mit mehrfarbigen Hafen- und Übersichtsplänen, mit Farbfotos und einer anschaulichen Beschreibung des faszinierenden Wattenmeers. Ein kompetentes Buch zu dem anspruchsvollen Revier zwischen Cuxhaven und Den Helder.
Neueste Daten und Pläne für Segeltörns an der Nordseeküste von Cuxhaven bis Den Helder.

Informatie door lezers
Veel goede en praktische informatie, met goede beschrijvingen en mooie sfeertekeningen. 

Nordseeküste 2, Elbe bis Sylt
door Jan Werner
ISBN 3-7688-0644-8
Verlag Delius, Klasing & Co
Adviesprijs: € 28,90 in Nl., € 26,00 in Dld.

Informatie door de uitgever
Jan Werners Band „Nordseeküste 2: Elbe bis Sylt“ komplettiert die Küstenbeschreibung der Nordsee. Wird im Band 1 das Revier westlich der Elbe bis zum holländischen Den Helder dargestellt, so werden in diesem Band 2 die Elbe selbst und die Reviere nördlich davon, bis hinauf nach Sylt, beschrieben.
Das zweibändige Werk „Nordseeküste“ umfasst somit nahezu das gesamte europäische Wattenmeer: das deutsche und das holländische. Und es umfasst die großen, in die Nordsee mündenden Flüsse sowie die küstennahen Kanäle.
3., aktualisierte Auflage, 240 Seiten, 82 Farbfotos, 60 farbige Pläne, 10 Zeichnungen Format 16,5 x 23,5 cm, engl. Broschur

Informatie door lezers
Veel goede en praktische informatie, met goede beschrijvingen en mooie sfeertekeningen.

Zeemanschap is denksport
door Fred Licht en Klaas Jan Hoeve
ISBN 90 6410 435 2 / NUR 484
Uitgeverij Hollandia
€ 9,95
Geïllustreerd met zwart-wittekeningen

Informatie door de uitgever
Het is met zeemanschap net als met vakmanschap: we herkennen het onmiddellijk als de eigenschap erg ontbreekt of zich juist zeer duidelijk voordoet. Zodra iemand onder lastige omstandigheden de boot keurig op de plek manoeuvreert is dat goed zeemanschap. De wedstrijdzeiler die goed heeft geanticipeerd op een windschifting en zo uren eerder door de finish is dan de rest, heeft zich een goed zeeman getoond.
Fred Licht en Klaas Jan Hoeve tekenden en beschreven talloze situaties uit de praktijk, situaties die elke watersporter herkent. Gelukkig is er uit een lastige situatie altijd een uitweg, waarmee Zeemanschap is denksport niet alleen zorgt voor vermakelijke herkenning, maar vooral ook de weg wijst naar het nemen van beslissingen, waarmee de veiligheid en het vaarplezier sterk kunnen toenemen.