banner
Pagina in afdrukformaat
Kinderboeken rond de Wadden


 

Het geheim van strandpaal 15
Door Rob van Tilburg
Uitgave: Flevodruk Harlingen BV.
ISBN: 978-94-91276-19-4
€ 12,50

 

http://www.boekjesmarkt.nl/

Vakantie op Terschelling is altijd een feest! Nietsvermoedend stappen Rats en Marko met hun ouders voor een week plezier van de boot. Maar al gauw blijken er raadselachtige zaken op het eiland te gebeuren. Onverklaarbare knallen klinken in de stille nacht. Er verdwijnt een medewerker van het Wrakkenmuseum spoorloos. En er dreigt groot gevaar voor de Waddenzee. Hebben deze mysterieuze voorvallen met elkaar te maken? Als Rats en Marko op onderzoek uit gaan volgen levensgevaarlijke gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Ze worden meegezogen in een complot waarbij de toekomst van het eiland op het spel staat. En dan is er geen weg meer terug…

Van de auteur:
Heel kort de karakteristieken: het boek is een razendspannend verhaal, waarin de toekomst van het mooie eiland Terschelling op het spel komt te staan. De twee avontuurlijke hoofdpersonen, zus Rats en broer Marko, komen langzaam maar zeker steeds meer te weten over een geheimzinnig complot van een duister oliebedrijf dat de natuur bedreigt. Het speelt op het prachtige eiland Terschelling, waarbij allerlei eilandkarakteristieken herkenbaar terugkomen: het Wrakkenmuseum, de Brandaris, het Drenkelingenhuisjes, verschillende strandtenten, natuurgebied de Boschplaat, de duinen, strand en zee en natuurlijk de Waddenzee. Actie, spanning, humor, cliffhangers, moed en risico’s, successen en tegenslagen: het komt er allemaal in voor! Lezenderwijs maakt het de jonge lezers ook bewust van de maatschappelijke discussies en belangen die spelen tussen natuurbescherming, economie, energievoorziening en materiële hebzucht. Op een speelse manier, verweven in het verhaal komen deze elementen als vanzelf terug zonder ergens belerend te zijn. Het moedigt kinderen aan zelfstandig hun mening te vormen en echt zelf na te denken. Ondernemerschap, levenslust, vindingrijkheid, authenticiteit, natuurliefde, kameraadschap en humor zijn terugkerende elementen.

 


Stormvloed
Door Ynskje Penning
Uitgeverij Friese Pers/Noordboek
Paperback | 221 Pagina's | 2007
ISBN 90-3300-566-2
€ 14,50

Beschrijving:
Over de spectaculaire ondergang van het Waddeneiland Bosch in het begin van de 80-jarige oorlog. Tijdens de renovatie van een oud pand in Groningen worden twee dagboeken gevonden. Hierin staat de geschiedenis van Almoed, stiefdochter van De Mepsch, luitenant van de Groningse stadhouder, en Sebo de Bastaard. Het verhaal speelt rond 1570, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De Mepsche is een wreed en eerzuchtig man die de protestanten een kwaad hart toedraagt en zijn stiefdochter wil uithuwelijken aan een Spaanse edelman. Almoed echter is verliefd op Sebo die protestant is. De Mepsche roept de hulp in van de Spanjaarden met als gevolg de slag bij Heiligerlee. Almoed en Sebo vluchten naar het waddeneiland Bosch maar tijdens een enorme vloedgolf dreigt het eiland te vergaan en lopen hun levens gevaar. Deze historische roman is een mengsel van fictie en non-fictie. Het beschrijft het dagelijks leven in Groningen tijdens het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Een boeiend verhaal waarvoor de schrijfster veel historische bronnen heeft geraadpleegd.

Wadd'n Eb, man
door Freya Noest, illustraties Henny Vels-Lok
Uitgeverij Regio Projekt Groningen, 1999
ISBN 90-5028-127-3

Informatie door lezers/gebruikers:
Het gaat over kabouters en speelt in het Lauwersmeergebied.

  Raadsels van de Waddenzee
door Waddenvereniging
Uitgegeven door de Waddenvereniging
Adviesprijs € 2,27 exclusief verzendkosten

Informatie door uitgever:
Het leukste waddenboek voor de jeugd. Vol met allerlei leuke raadsels en nog véél meer spannende spelletjes. Ook staat er informatie over het hele waddengebied in, zodat je weet wat er allemaal gebeurt in en rondom het wad.
De "Raadsels" zijn te bestellen bij het infocentrum van de Waddenvereniging, tel. 0517-493600.

Wolf naar Ameland
door Jan Postma
ISBN
Uitgeverij Kluitman Gebonden | 103 Pagina's | 1985
€ 6,50
Leeftijd: 10+, met illustraties

Informatie door de uitgever:
Aan tafel van de familie Westra wordt er druk gesproken over wat Arne en Paul tijdens de zomervakantie willen doen. De twee broers hebben de afgelopen winter een supersnelle, zeewaardige catamaran gekocht, en daarmee willen ze via het IJsselmeer en de Waddenzee naar Ameland varen. Uiteindelijk mogen ze gaan van hun ouders, en op de ochtend van hun vertrek rijden ze al heel vroeg op hun scooters naar de jachthaven.
Snel tuigen Arne en Paul de catamaran op en maken ze alles klaar voor het vertrek. Als Wolf is vastgelegd op de Hobie Cat, zodat hij niet overboord kan slaan, wordt de catamaran het ondiepe water ingeduwd. De tocht begint...

Joupy de kleine zeehond
door Monica Maas
ISBN: 9020683993
Uitgeverij Kluitman
€ 5,95

 

De verhalen bedacht de auteur samen met echtgenoot Henk Brugge die werkt bij de zeehonden-opvang van Ecomare op Texel. Het verhaal gaat over een zeehond die op avontuur gaat in de Waddenzee. "Ik wilde wel een echte zeehond, niet een met een broek aan", vertelt Maas. "De dingen die Joupy beleeft zouden dus ook echt kunnen gebeuren."

Het boek is geschikt voor peuters en kleuters en is onder andere bij Ecomare te koop, maar ook bij verschillende boekhandels, zowel op Texel als op de vastewal. Of er een vervolg komt op Joupy de kleine zeehond? "Als hij maar niet in de opvang terecht komt, dan vind ik het goed", aldus Brugge.