banner
Pagina in afdrukformaat
Beschrijvende Waddenboeken

 

De Wadden, een geschiedenis
Auteur: Mathijs Deen
Prijs: € 19,90
Uitgever: Thomas Rap
ISBN: 9789400401877

Interview op Radio 1;

Informatie van de website Historiek

De Wadden: een woest en veranderlijk kustgebied waar niets zich laat vastleggen en alles beweegt. Wie er wil wonen of verblijven moet zich aanpassen. In dit boek vertelt Mathijs Deen het verhaal van boeren en vissers, Romeinse krijgsheren, Friezen, Vikingen, lekenbroeders, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, schipbreukelingen, bezetters en badgasten, die zich allen op hun eigen manier schikten naar de wetten van water, wind en zand.

De eilanden werden niet alleen een haven voor onverstoorbare zeelieden of een jachtterrein voor jutters, maar ook een wijkplaats voor vervolgden, een nachtmerrie voor strategen en een plek waar vastelanders de lasten en verplichtingen van het dagelijks bestaan van zich af voelen glijden. Deen beschrijft deze unieke geschiedenis poëtisch, zijn historische blik scherp en zijn verhaal meeslepend.

Fauna van Rottum
Auteur: Mark Zekhuis en Nico de Vries
Prijs: € 19,95
Uitgever: Profiel
ISBN: 9789052945347

Brochure: klik hier

Informatie van de schrijvers

In de uiterste Noordoosthoek van Nederland, in de Waddenzee tussen Schiermonnikoog en het Duitse Borkum, ligt Rottum, een kleine groep onbewoonde eilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin.
In vroegere jaren werd nog geprobeerd de kustlijn te handhaven, maar sinds de invoering van het eerste beheerplan in 1993 hebben de elementen en de natuur hier vrij spel.
Bezoekers komen hier nauwelijks, want het gebied is slechts beperkt toegankelijk. Alleen onderzoekers en vogeltellers, allen zonder uitzondering natuurliefhebbers, komen af en toe langs om te inventariseren, te onderzoeken en om toezicht te houden.
Vooral de broedvogels en wadvogels worden nauwkeurig geteld. Ook worden er allerlei andere gegevens verzameld en vastgelegd. Vaak worden er bijzondere soorten gespot.

Fauna van Rottum geeft een systematisch overzicht van alle diersoorten die ooit op Rottum zijn waargenomen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kwallen, weekdieren, kreeftachtigen, duizendpoten, maar ook zoogdieren, libellen en vlinders worden uitgebreid behandeld.
Per soort worden de meldingen beschreven en voorzien van achtergrondinformatie, verder is het boek rijk geïllustreerd met prachtige foto’s van de diersoorten, maar ook van de eilanden en het landschap in de loop van de tijd.

Fauna van Rottum is een onmisbaar naslagwerk voor de vogelaar, de wetenschapper, de waddenliefhebber, de eilandengek en de natuurliefhebber. Je raakt gewoon niet uitgekeken!

Mijn Wadden
Auteur: Gerrit Jan Zwier
Prijs: € 19,90
Uitgever: Atlas
ISBN: 9789045018195

Informatie van de schrijver

Nog steeds gaat er geen jaar voorbij of ik ga scheep naar de kroon van Nederland. Het “noordelijk gevoel” begint voor mij in het waddengebied. Mijn eigen bijdrage aan dit boek voor waddenvrienden bestaat uit een mengeling van herinneringen, impressies en verhalen. Maar ik laat ook anderen aan het woord. In de loop der tijden heeft menigeen zijn licht over de eilanden laten schijnen, verhalen die dikwijls begraven liggen in vergeelde tijdschriften en vergeten memoires. Het ging mij vooral om de gloedvolle, mooi opgeschreven ontboezemingen van natuurminnaars en bewonderaars van de eilander cultuur, een ware staalkaart van romantisch proza. Het lijkt vaak of de wadden het beste in de schrijvers naar boven halen.De stukken reiken elkaar onderling de hand. Onderwerpen of personen, die in het ene verhaal slechts zijdelings worden genoemd, treden in het volgende juist op de voorgrond. Zo voegen alle verhalen zich aaneen tot een raamvertelling over Nederlands noordelijke eilandenrijk.

Informatie van een lezer (Biblion recensie, Jacolien Zwart)
De auteur (schrijver van onder andere reisverhalen) beschrijft in dit boek niet alleen zijn eigen voorliefde voor de Nederlandse waddeneilanden, maar laat zien dat dit gebied al vele eeuwen lang als bijzonder ervaren wordt. In 48 hoofdstukjes, waarvan de meeste niet langer dan enkele pagina's, krijgt de lezer een prachtig beeld van de wadden gezien door vele ogen. De rust en het natuurschoon, flora en fauna, maar ook gebeurtenissen door de eeuwen heen en anekdotes worden getoond door middel van historische beschrijvingen, boekfragmenten en Zwiers eigen ervaringen. Grote namen als Willem Barentz, Slauerhoff en Jac.P. Thijsse, maar ook vele minder bekenden komen herhaaldelijk in het boek terug, waardoor de teksten een raamvertelling vormen. De hoofdstukken staan op alfabetische volgorde en zijn los van elkaar te lezen. Een getekende waddenkaart, van Texel tot Rottumeroog, staat voorin. Een indrukwekkend boek vol sterke fragmenten. Tevens een stimulans om meer van de genoemde schrijvers te gaan lezen. Voor natuurvorsers en lezers met passie voor de eilanden. Paperback; vrij kleine druk.

Informatie van de uitgever
"Mijn wadden" is een literaire liefdesverklaring, vastgelegd in een brede hoeveelheid onderwerpen die deze eilanden op een frisse en vaak verrassende manier in beeld brengen.

 

43 Eilanden
Auteur: R. Koot
Prijs: € 19,95
Uitgever: Kosmos

Informatie door lezer
Een uitgebreide beschrijving van alle Waddeneilanden vanaf De Razende Bol tot Fanø met veel foto's.

 

De smaak van de Wadden
Auteur: Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe
Prijs: € 39,95
Uitgever: Fontaine

Zie ook: http://www.vlto.nl/wadden/

Informatie door lezer
Een geweldig boek met prachtig foto's, leuke verhalen maar vooral ook fijne gerechten. Om zin van te krijgen. Niet goedkoop, maar prachtig verzorgd en zeer de moeite waard.

Informatie door de uitgever
De Wadden, het laatste stukje wildernis in Nederland. Wie krijgt er nou niet een bijzonder gevoel bij het denken aan deze eilanden omringd door zee? Het leven is er anders: minder gejaagd, meer op elkaar, de zee en de natuur gericht. Elke dag leven met eb een vloed, het gevoel van vrijheid, de zilte lucht en de producten die het land voortbrengt.

 

Ik ben van Rottum
Auteur: Wiepke Toxopeus
Tweede druk
Prijs: € 14,95

Informatie door de uitgever
In het boekje ‘Ik ben van Rottum’ beschrijft Wiepke Toxopeus haar leven als dochter van de eilandvoogd van Rottum. Het was in 1981 uitgebracht en was al jaren uitverkocht.
Omdat er tijdens de lezingen van Wiepke over het Wad en over Rottum nog vaak mensen naar het boekje vroeggen, heeft ze het opnieuw laten drukken.
De nieuwe versie is uitgebreid met tekst, gedichtjes en ook zijn veel andere foto’s gebruikt. Het is dus een totaal vernieuwd boekje geworden.

Het boekje is in beperkte oplage gedrukt en kost € 14,95. Het ligt niet in alle boekwinkels, maar het is makkelijk te bestellen bij Wiepke zelf via het e-mailadres wiepketoxopeus apestaartje planet.nl.
Als je mailt dan neemt Wiepke contact op en stuurt ze het boekje op. De prijs is dan het zelfde als in de winkel, en dat is dan inclusief portokosten.

 

Waarom nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het wad
Auteur: Theunis Piersma
ISBN: 90 5011 225 0
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 208 p., 17 x 24 cm, genaaid, gebrocheerd, full-colour
Prijs: € 14,95

Informatie door de uitgever
Dit is niet het zoveelste mooie fotoboek over het Waddengebied. Dit boek is nieuw, wild, vrij, modern en vitaal als het wad zelf. Het laat ook de kwetsbaarheid van de Waddenzee zien, van de dieren van het wad, en zelfs van het onderzoek dat nodig is om belangrijke waddenraadsels te ontrafelen

In Waarom nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het wad vertelt NIOZ/RUG onderzoeker professor Theunis Piersma op een aanstekelijke manier over het leven op het wad. Hij schrijft over zijn persoonlijke zoektocht naar het verhaal van nonnetjes, kanoeten en andere wadbewoners, over het genot van onderzoek en over de manier waarop biologische puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats vallen. Tegelijkertijd breekt hij een lans voor de bescherming van zijn geliefde waddengebied en bekritiseert hij het Nederlandse waddenbeleid soms scherp. Gerrie Hondius, onder meer bekend van haar strips in Opzij en nrc.next, voorzag het boek van fleurige striptekeningen die de menselijke kant van het onderzoek en de beleving van het waddengebied benadrukken. Zo maakten een rasechte Fries en een rasechte Zeeuwse samen een opmerkelijk boek dat de lezer op het puntje van zijn stoel houdt.

Door de aantrekkelijke lay-out, de mooie illustraties en de intrigerende verteltoon zal het boek iedereen aanspreken en verrassen: leek en wetenschapper, natuurliefhebber en asfalttijger, stratenmaker en bankdirecteur. “Met deze bundel,” zo schrijft Piersma, “hoop ik zoveel mogelijk mensen deelgenoot maken van mijn biologische zoektocht op het wad. Ik hoop dat, gaandeweg, iedereen zich gaat realiseren hoe huiveringwekkend subtiel de waddenwereld in elkaar zit en hoe gemakkelijk het is om de ecologische verbanden uit elkaar te rukken. Lees, verwonder je en huiver!”

Informatie door lezer
Na geschrokken te zijn van de woestijn die mechanische wadpierenoogst achterlaat op het Balgzand (De bodem wordt 20 cm losgewoeld en wat overblijft is een trieste vlakte met diepe geulen waar niets meer in leeft), ben ik op Internet gaan zoeken naar informatie over wat hier aan de hand is en wat er aan te doen is. Ik kwam o.a terecht bij het nieuwe boek van Theunis Piersma (http://www.nioz.nl/nioz_nl/e7f55e43c12737d7ec4fbb998cd0266b.php) dat mijnsinziens door iedereen die het Wad een warm hart toedraagt, verslonden moet worden.
Mij zijn de ogen geopend voor het feit dat het Wad nog steeds lijdt onder commerciëel misbruik. Zoals de mechanische piervisserij en de mosselteelt. Wie het uitstekende en schitterend geschreven boek van Piersma leest gaat meer verbanden zien.

Wadden, verhalend landschap
Diverse auteurs uit Nederland, Duitsland en Denemarken
ISBN: 90 5210 612 6 NUGI 824
Uitgave Tirion Natuur, 2005
Gebonden met stofomslag, 352 pag., 27 x 21 cm, in kleur, € 49,95

Informatie door de uitgever
Wadden, verhalend landschap Diverse auteurs uit Nederland, Duitsland en Denemarken Deze cultuurhistorische reis langs de waddenkust is een literaire beschrijving van het natuurlijke, landschappelijke en culturele erfgoed van het complete waddengebied: Denemarken, Duitsland en Nederland. In samenwerking met Duitse en Deense uitgevers zal dit boek ook in deze landen verschijnen. Wadden, verhalend landschap is zowel een lees- als kijkboek. In meer dan 200 foto's (waaronder veel luchtopnamen), geven vier topfotografen, voor Nederland Bert Nienhuis, hun visie op het waddenlandschap. Hun veelkleurige impressies wisselen de tekst op de juiste plaatsen af.
Bekende auteurs, journalisten en historici van de drie landen leverden een bijdrage. Bewoners uit de 17 regio's die de Waddenzee omvat vertellen daarbij hun verhaal. Zo ontstaat een levendig beeld van een buitengewoon gebied en zijn unieke cultuurhistorische achtergrond. Een gebied dat zijn weerga niet kent en internationaal wordt erkend als cultureel erfgoed.
Het Nederlandse deel werd samengesteld door de auteurs Frank Westerman, Sietse van der Hoek, Aafke Steenhuis, Willem van Toorn en Toon Fey. De redactie werd gevormd door internationale specialisten.

Informatie door lezers
Najaar 2005 kwam dit ongelofelijk mooi boek uit, wat mij betreft 'must' voor elke wad liefhebber.
Het boek beschrijft de cultuurgeschiedenis van Den Helder tot Esbjerg.
De Redaktieraad en de schrijvers zijn absolute top. Alleen de foto's maken het boek al de moeite waard.
Een aanrader dus om bij de boekhandel in te gaan zien.

WADDEN, gids voor liefhebbers
door Toon Fey
ISBN 90 6825 282 8
Uitgegeven door de Waddenvereniging
winkelprijs € 22,75
ledenprijs € 18,15 (excl. € 2,85 verzendkosten)

Informatie door uitgever
In dit rijkelijk geïllustreerde boek vindt de echte wadliefhebber alles over het waddengebied. In korte informatieve hoofdstukken wordt uitgelegd hoe het gebied is ontstaan, wat de waddennatuur zo bijzonder maakt, de invloed van de mens op het gebied en de unieke eilandercultuur. Omdat het waddengebied niet ophoudt bij Rottum, schetst de gids ook een portret van de Duitse en Deense wadden. Door de prachtige foto’s nodigt het boek niet alleen uit om te lezen en te bladeren, maar ook om te kijken.
-samengesteld door Waddenbulletin-columnist Toon Fey
-192 pagina’s in kleur, gebonden met stofomslag

Informatie door lezers/gebruikers
Veel informatie over flora, fauna, maritieme en cultuurhistorie van de Wadden. Edoch, waar bijna alle Waddenboeken mank aan gaan is dat onder Wadden nog steeds niet de (beleving van de) Waddenzee wordt verstaan gezien de inhoud van het boek. Van de bijna 200 pagina's gaan de laatste 10 over "Ontdekking van het wad". Daar komt de recreant en toerist in beeld, doch natuurbeleving vanaf een boot valt ook daar niet binnen de termen van de Waddenvereniging. En als ik, liefhebber van het wad, (tevergeefs) zoek naar een afbeelding van een natuurminnende rustzoekende vaarrecreant op het weidse wad dan stuit ik op pag. 187 slechts op de vloot van fleurige zeiltjes van de Ronde van Texel. Terloops valt mijn oog op de laatste alinea van die bladzij, dan leg ik het boek teleurgesteld terzijde. Die "ontdekking" had van mij niet gehoeven (Ref. Berichten 46, Redactioneel door Els Knol-Licht).

 

  Wadden in Focus
Door Nynke Bout (tekst), Jan Vermeer (fotografie)
ISBN 9072088085
Uitgegeven door de Waddenvereniging, 1995
Adviesprijs € 6,81 exclusief verzendkosten

Informatie door uitgever
Een lees- en kijkboek met schitterende sfeerfoto’s van de fotograaf Jan Vermeer. Met teksten in het Nederlands, Duits en Engels. Wadden in Focus is o.a. te bestellen bij het infocentrum van de Waddenvereniging, tel. 0517-493600.

Het Wad
De Nederlandse Waddenzee en Waddeneilanden
James van Leuven
uitg. Atrium/Icob  
€ 14,99

Informatie door de uitgever
De Waddenzee en de Waddeneilanden zijn een uniek deel van Nederland. De Waddenzee kent een uniek getijdengebied en ecosysteem, de eilanden zijn een eldorado voor vogels en er zijn bijzondere planten te vinden. Ze zijn bij uitstek geschikt voor fiets- en wandeltochten. In dit boek brengt James van Leuven de bijzondere aspecten van dit speciale deel van Nederland met prachtige foto's in beeld.

De fotograaf James van Leuven richt zich vooral op natuur- en milieu-
onderwerpen. Hij werkte mee aan een Natuuratlas van Nederland en vervaardigde een jubileumboek, van Het Brabants Landschap en werkt regelmatig voor het Wereld Natuurfonds. Al vanaf 1995 maakt hij foto's voor de zeehondencrèche in Pieterburen. Als Brabander kwam hij zo in contact met het dynamische landschap van de Waddenzee.

Wadvogelatlas
Ecologische atlas van de Nederlandse wadvogels
Samengesteld door Bruno Ens, Theunis Piersma en Leo Zwarts, foto's Jan van de Kam
Uitgever Schuyt&Co 1999,
€ 22,50

Informatie door de uitgever
De Waddenzee is in binnen- en buitenland befaamd om haar vogelrijkdom. Elk jaar verblijven enkele miljoenen trekvogels voor korte of langere tijd in dit getijdengebied. Bovendien bieden de eilanden gastvrijheid aan talloze broedvogels. Een van de oorzaken van deze overweldigende vogelrijkdom is het grote aantal prooidieren dat leeft in de regelmatig droogvallende bodem van de Waddenzee.
In deze Ecologische Atlas maakt de lezer kennis met alle belangrijke onderdelen van de fascinerende vogelwereld van de Wadden.
De auteurs volgen de vogels op hun trektochten en besteden uitgebreid aandacht aan het gedrag in de broedgebieden. Opzienbarende ontdekkingen m.b.t. voedselzoeken, voortplanting en trek komen aan de orde. Ook wordt nagegaan of er rust, ruimte en voedsel genoeg is voor de vogels.

Het boek bevat bijna 300 kleurenfoto's die op een mooie wijze laten zien hoe de vogels leven in de Waddenzee, het zuidelijk winterkwartier en in de noordelijke broedgebieden.

Informatie door lezers
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de vogels van het Wad een echte aanrader met enorm veel foto's om bij weg te dromen en beter te leren kijken. Veel informatie die het ook als boord-boek prima geschikt maken.
Erg veel boek voor je geld!

Weerzien op de Wadden
Dertig jaar klimaatonderzoek in het Waddengebied
Auteur: Hans F. Vugts
Uuitgever: Pirola 2002
Prijs: € 19,90

Informatie door de uitgever
In Weerzien op de Wadden belicht de auteur alle aspecten van weer en klimaat in het gebied, aan de hand van temperatuur, neerslag, wind- en zonne-uren. Daarnaast komt de invloed aan de orde van weerelementen op het leven van mens en dier. Die invloed is terug te vinden in bijna alles wat we aan natuur-
verschijnselen waarnemen: poollicht stuivend zand, vliegende spinnen, windhozen, luchtspiegelingen. In het boek wordt ook antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen over bijvoorbeeld het waarheidsgehalte van weerspreuken, fouragerende ganzen, de grilligheid van het Waddenklimaat en over de warmste / koudste / natste / droogste dagen van het jaar. Tenslotte geeft het boek een overzicht van de belangrijkste historische weer-gebeurtenissen vanaf 1535 tot in onze eeuw (zoals de verschrikkelijke winter van 1929) en wordt over de laatste dertig jaar het weer op de Wadden van maand tot maand bekeken. Hans Vugts, hoogleraar aan de VU in Amsterdam, begon zijn weer- en klimaatonderzoek in 1970 op Schiermonnikoog. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij met zijn medewerkers en studenten tientallen meetcampagnes uitgevoerd, van Texel tot Schiermonnikoog, en uiteraard ook in de Waddenzee zelf.

'Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen...'
Over de zeehondenopvang op Texel
Auteur: Johan Bos
Uitgave: EcoMare 2002
Prijs: € 15,90

Informatie door de uitgever
Welke soorten zeehonden kennen we in Nederland? Is de gewone zeehond hersteld van de gruwelijke virusuitbraak in 1988? Waarom vangen wij eigenlijk zeehonden op en is dat wel goed? Deze en andere vragen komen uitgebreid aan de orde in het rijk geïllustreerde boek 'Zeehond en Waddenzee, van knuppelen tot knuffelen...', dat is uitgegeven door EcoMare naar aanleiding van 50 jaar zeehondenopvang op Texel.

Er is in "Zeehond en Waddenzee" veel te kijken maar het is daarmee geen doordeweeks leesboek of sentimenteel fotofestijn. Wie het verhaal goed op zich laat inwerken zal merken dat auteur Johan Bos de geschiedenis van de zeehond in onze regio in een brede - ecologische - context heeft geplaatst, met een accent op de schokkende en meeslepende gebeurtenissen tijdens de laatste vijftig jaar.
Zonder dat het loodzwaar wordt beschrijft Bos indringend en kritisch de tragische historie van de twee zeehondensoorten die onze regio van nature rijk is. We leren dat de grijze zeehond al in de Middel-eeuwen uitstierf door toedoen van de mens en dat de gewone zeehond hem in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna achterna ging door achtereenvolgens de jacht, de PCB-affaire en in 1988 de uitbraak van het beruchte zeehondenvirus.
Inmiddels is de grijze zeehond op natuurlijke wijze teruggekomen en de gewone zeehond heeft zich, vooral dankzij het bewustwordingsproces dat Gerrit en Annie de Haan met de eerste zeehonden-opvang in Europa op gang hebben gebracht, goed hersteld. De ontroerende geschiedenis van vijftig jaar opvang, met alle kunstgrepen die tijdens de beginperiode werden toegepast om een huiler te redden, komt uitgebreid aanbod.
Het boek bevat een hoofdstuk over de biologie en ecologie van de zeehond verhelderend geïllustreerd door Frits-Jan Maas, die onder andere de voedselketen en de evolutie van dit bijzondere roofdier laat zien. De wetenschappelijke kant wordt uitvoerig, maar in begrijpelijke taal, besproken met zeehondenspecialist Peter Reijnders.

Auteur Johan Bos (1956) heeft talloze publicaties op zijn naam staan, vooral over vogels en natuur in Nederland en Spanje. Naast zijn werk als tekstschrijver en communicatieadviseur is Bos betrokken bij het organiseren van natuurreizen.