Hindernistocht naar Noordpolderzijl

Datum: 29-6-2016,  HW 6:39 en 19:11
Van: Auke en Hotske, a/b Romsicht

Met dank aan Rik, Robbert en Hans. en alle info op des wadvaarders website

Nadat we de nacht hadden doorgebracht op het Wad, besluiten we een bezoek te brengen aan Noordpolderzijl. Met de onze boot Romsicht (diepgang van 85 cm) zou het vandaag nét moeten kunnen. Het vorige tij had een verlaging van 10 cm, maar ’s morgens bij navraag aan VC Schiermonnikoog zou dit het volgende tij eruit moeten lopen.
Eerst nog even goed gekeken op de wadvaardersite wat iedereen ook al weer had geschreven over de geploegde geul en wetende dat het middagtij 30 cm hoger is dan deze morgen besluiten we deze boeiende onderneming te wagen.

Tot VL 5 geen problemen, dan komen de sparretjes, volgens beschrijving netjes SB houden en bij de 3de meer ruimte aanhouden, dit gaat ook goed hoewel de diepte snel minder wordt.
Dan zien we voor ons een groen sparretje met links en rechts hiervan iets dat lijkt op de latten zoals beschreven en kleur kunnen we nog niet onderscheiden. Omdat we aannemen dat de geul is verlopen en de ton nu in het midden ligt varen we aldus. En dan VAST! Maar ja we weten ook dat hier de bult in de geul zit. Dus geen paniek, laagwater afwachten en kijken hoe de wereld er onderwater uitziet.

Bij laagwater zien we mooie dingen, de geul is alweer zodanig verlopen dat spar 3 nu precies op de SB oever ligt.
Spar 4 ligt 45 meter op de plaat en spar 5 ligt weer netjes op het randje.
Bij de eerder genoemde latten blijkt de lat rechts van de ton een grijs pvc-afvoerpijpje te zijn (32*3.6), die waarschijnlijk geen navigatiewaarde heeft maar wel erg verwarrend werkt.
We kunnen aan de kuilen in het zand dat er hier eerder ook boten vast hebben gezeten. Om verwarring te voorkomen voor wie na ons komen trek ik de pijp uit de grond en zet deze aan de rand van de geul tussen 3 en 4.
Tussen de 4 en 5 staan 2 latten met een groen kopje mooi op de rand van de geul. Wij lopen nog een stukje door zolang er geen water komt en zien na de laatste ton weer een rode lat op de BB rand dan staat en heel eind verder de eerst echte staak, dicht , dus groen. Tussenin loopt het midden van de geul met een bocht tot op de rechte lijn tussen spar 5 en de eerste staak. Daarna buigt deze af naar BB en kunnen we vanaf onze positie niet overzien hoe een en ander erbij staat.

Als we los komen bij hoogwater waait het hard, 5 à 6 Bft.
Na de bocht ziet het eruit zoals beschreven met staken en latten. Wie alles volgt komt goed uit. Wij zagen echter een lat over het hoofd en liepen gelijk vast op lagerwal. Toen werd het toch weer spannend, gas bij hielp niet, vaarboom erbij ook niet.
Dan eerst wachten op twee uitkomende boten, deze attendeerde nog om op kanaal 10 eerst te overleggen over in en uitvaren want passeren is niet mogelijk bij de staken (sorry Brandaen).
Ondertussen doe ik een poging het anker uit te brengen naar de overkant van de geul, deze is echter zo diep in het midden dat ik er nauwelijks kan staan. Het anker gelegd en Hotske op de boot inlieren terwijl ik erop sta, hij pakt hierdoor gelijk goed. Als ik terug ben op de boot op half gas en ankerdraad opgelierd met veel moeite maar met succes we komen los.

Zo komen we na een enerverend dagje behouden aan in het haventje waar we een lekker maaltje kokkels nuttigen die we mee genomen hadden van de vorige avond.