banner
Pagina in afdrukformaat
Een schip op het strand...

Bron: Leeuwarder Courant 8 juni 2011 / Staatsbosbeheer

TERSCHELLING - De Vollenhovense bol Riana, die twee weken geleden strandde op Terschelling is, woensdag eindelijk vlotgetrokken.
Het 8½ meter lange schip liep op 24 mei tijdens extreem hoog water vast op de oostpunt van de Boschplaat, zo'n 10 kilometer van de bewoonde wereld. De Riana lag hier op een hoge zandplaat, midden in beschermd vogelbroedgebied.

De opvarenden zijn al die tijd aan boord gebleven. Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben deze wadvaarders steeds van water voorzien.


Foto Jan Huneman

Uit communicatie met Staatsbosbeheer:

....We hebben een probleem met een droogvaller op de koffieboonplaat op Terschelling en daar wilde ik u graag even van op de hoogte brengen. Deze boot is ongeveer een week geleden met harde wind veel te hoog op de koffieboonplaat droog komen te vallen, met als gevolg dat deze er nu nog ligt. Dit wordt als een probleem ervaren aangezien dit een beschermd broedgebied is (zoals u wellicht zal weten) het eerstvolgende springtij is 3 juni waardoor het probleem zich met geluk dan op zal lossen, maar vraag toch uw aandacht hiervoor.

De kapitein van het schip heeft reeds contact opgenomen met zijn verzekering, maar deze heeft aangegeven niets te zullen vergoeden. Wat Staatsbosbeheer betreft moet de boot z.s.m. van de plaat af vanwege de verstoring en aanzuigende werking....

Joris Blankena