banner
Pagina in afdrukformaat
Zelf geraapte kokkels maken

Van: Henriette Beckers 

Op het Wad kun je op veel plaatsen kokkels vinden. Ze zijn eenvoudig te bereiden tot een heerlijke Wad-maaltijd.

Het rapen van de kokkels
De goede, gezonde kokkels zitten enkele centimeters onder de bodem. Dus als het net is droogvallen is trek je met je vingers door het zand. En als je op een goede plek zit, dan voel je ze zitten.
Goede kokkels zitten stevig dicht en je krijgt ze niet zomaar open.

 

Voorbereiding
Eerst moeten de kokkels "ontzand" worden. Hang ze in een netje in het water, een halve dag is voldoende. Maar goed spoelen in drinkwater is meestal ook wel voldoende. Kokkels die open staan na het wassen zijn niet goed, deze moet je weggooien.

Bereiding
In een wijde pan of koekepan twee eetlepels olie verwarmen. Een teen knoflook er in doen en daarna doe je de kokkels er in. De deksel er op en ongeveer vijf minuten koken/bakken op een hoog vuur. Regelmatig omschudden. Daarna afgieten in een vergiet. Alle dicht-gebleven kokkels weggooien. De kokkels die openstaan uit hun schelp halen.
In een klein pannetje twee eetlepels olie verhitten, daar tomaten doorheen roeren en warm laten worden. Daar gaan dan de kokkels bij. 

Serveren
De kokkels met tomaten serveren met pasta.


Eet smakelijk!