banner
Pagina in afdrukformaat
Workshop Ankeren

Gegeven door: Martin Vooges, docent aan de Maritieme Academie

Met ca. 15 deelnemers was de workshop ankeren zeker niet de drukst bezochte workshop van de ochtend, maar ankeren is voor elke watersporter een belangrijk onderwerp. En dat geldt zeker ook voor wadvaarders. Martin Vooges, docent aan de Maritieme Academie, leidde ons geïnspireerd langs veel aspecten die bij het ankeren op getijde wateren een rol spelen. Hij bleek niet alleen de theorie goed uit te kunnen leggen, maar hij heeft ook een ruime praktijkervaring met het varen en ankeren op het wad. Met een afwisseling van uitleg, sheets en sfeerbeelden kwamen vele aspecten aan de orde, zoals materiaalkeuze, regelgeving, planning en uitvoering van het ankeren.

Ondanks dat uit de discussies bleek dat een flink deel van de aanwezigen bepaald geen beginnende vaarders waren, was het goed om bij al deze zaken toch nog eens stil te staan. Zo bleek lang niet iedereen ervan op de hoogte te zijn dat het hebben van een reserveanker aan boord niet alleen veilig is, maar feitelijk ook verplicht volgens het vaarreglement, evenals het gebruiksklaar hebben van een anker.

Martin besteedde ook specifiek aandacht aan het ankeren op het wad. Daarbij gaat het niet alleen om de sterkte en richting van de stroom, maar ook om de verschillen in waterhoogte. Voor iedereen zal duidelijk zijn dat deze verschillen van invloed zijn op de hoeveelheid water onder de kiel (en dus de lengte van de te steken ankerlijn). Maar het is goed om je te realiseren dat ook de breedte van de geul waar we in ankeren veel kleiner kan worden als het water valt.

Verder was er aandacht voor het type anker in relatie tot de ondergrond waarop we ankeren, en de lijn of ketting die gebruikt kan worden. Zoals bij alle aspecten van het varen is het ook bij ankeren uiteraard zaak om het weer en de weersvoorspelling goed in de gaten te houden.
Kortom, het was een nuttige anderhalf uur, want we willen natuurlijk allemaal lekker varen, maar vooral ook veilig stilliggen als we op een mooie plek zijn aangekomen.