banner
Pagina in afdrukformaat
Programma workshops 2012
REISPLANNING met behulp van QuickTide lokaal 0/21

Hoe kan je je reis op de Wadden goed plannen met QuickTide (www.quicktide.nl). Passeren van wantijen op het juiste moment. Even kijken wanneer je zult droogvallen en wanneer je weer loskomt. Werken met LAT of NAP. Hoe precies is QuickTide eigenlijk. Het belang van actuele gegevens. En... het laatste nieuws over QuickTide op de SmartPhone.
Wim Blankenstijn, lid van onze club en het brein achter Quicktide, weet er veel over te vertellen.

MONITORING (1e verdieping) lokaal 1/02

De Vereniging Wadvaarders verzet zich tegen het aanwijzen van Artikel 20-gebieden door de Overheid (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) zonder voldoende onderbouwing van E, L & I-zijde. Tevens probeert de Vereniging, door middel van monitoring aan te tonen dat de verstoringen waarmee E, L & I schermt vaak niet onderbouwd kunnen worden.
Om de druk van de Wadvaarders op E, L & I op te voeren is meer onderzoek/monitoring nodig en daarbij de hulp van leden. Staatsbosbeheer en de Wadvaarders zitten op de zelfde lijn.
Michiel Firet en Gerard Warmerdam, beiden van Staatsbosbeheer, zijn uw gesprekspartners en zullen ook inzicht geven in de web-applicatie monitoring.

SCHEEPSMOTOREN (i.v.m. arbo-eisen maximaal 12 deelnemers) lokaal 0/11

Verreweg de meeste Wadvaarders varen met een zeilboot. Maar zeilend een drukke, krappe, volle jachthaven in en uitvaren, zeilend voor anker gaan of zonder motor anker-op en wegzeilen….. dat komt niet zo vaak meer voor. Tegen wind en stroom kruisen in een smalle geul…. toch maar even de motor bij. Vastgelopen…… niet veel schippers gaan dan overboord om hun boot los te duwen, dus….. de motor bij. Zo is de scheepsmotor geleidelijk onmisbaar geworden. Maar vaak behandeld als stiefkind, een lawaaiige stinkerd, ergens onder de vloer. Pas als hij het laat afweten gaat het luik open.
Anne-Marie Schuurmans is, naast lid van de Wadvaarders, docente motoren aan de Maritieme Academie in Harlingen en zal in haar motorenatelier inzicht bieden in wat er aan onderhoud en het oplossen van problemen (als u ergens op het wad ligt of drijft met een verstopte wierpot of een kapotte pompwaaier) voor u haalbaar is en wat de gevolgen kunnen zijn van de bijmenging van biobrandstof.

HET DUITSE WAD lokaal 0/23

De ins and outs van het varen op het Duitse Wad. Routes, regelgeving (officieel en officieus) m.b.t. afgesloten gebieden, Duitse (eigen)aardigheden, mooie droogvalplekken etc.
Pieter van Kuppenveld, zeer goed ingevoerd op ons buurwad, zal er over vertellen en vragen beantwoorden, samen met Peter Renken van onze zusterorganisatie Soltwaters.

WAD-FOTOGRAFIE (maximaal 15 deelnemers) lokaal 0/22

Hoe zit het met de instellingen van je digitale fototoestel; wat valt er evengoed nog te leren voor degenen die denken dat ze dat onderdeel wel onder de knie hebben. Wat is er zo specifiek aan fotograferen op het Wad. Het licht, de weidsheid, waar moet de horizon komen op de foto; m.a.w. hoe bepaal je het te fotograferen beeld. En nog veel meer.
Jeannette Wouthuis (www.wouthuis.nl) maakt u wegwijs.
Neem bij voorkeur uw fototoestel mee!

SPLITSEN EN KNOPEN lokaal 0/07

Een onderwerp dat actueel blijft. Zelfs de meest ervaren wadvaarder kent niet alle knopen en steken die voor hem/haar nuttig kunnen zijn. En hoe ga je om met nieuwe materialen zoals gevlochten lijnen.
Frederica Huizenga, docente aan de Maritieme Academie, laat zien hoe het zit.

LOUNGEN ROND DE BAR bar bij ingang grote zaal

Aan de bar, bij de westelijke ingang van de vergaderzaal, is gelegenheid om met deze en gene waddenbreed, en wellicht breder, van gedachten te wisselen.