banner
Pagina in afdrukformaat
Persbericht Wadvaarderstrofee
Wadvaarderstrofee naar de Vuurtorenwachters
  
Bron: www.Waddenzee.nl
DOOR: VERENIGING VAN WADVAARDERS
      
Op de jaarlijkse vergadering van de vereniging de Wadvaarders is de Wadvaarderstrofee uitgereikt aan de Zeeverkeersleiders van Rijkswaterstaat (de vuurtorenwachters).
    
Voorzitter Maarten Snel benadrukte het belang van deskundige 24-uursbezetting van de vuurtorens. “Bij de Nederlandse Zeeverkeersposten krijg je altijd antwoord op je vraag” stelde hij. De Wadvaarders zijn ook ongerust over het niet langer stationeren van de Zeeverkeersleiders op de vuurtorens zelf. “Er zijn situaties waarin instrumenten de menselijke waarneming niet kunnen vervangen” zei hij en illustreerde dit met een reddingsverslag van de KNRM waaruit bleek dat door de hoge golven een scheepje met de radar niet kon worden waargenomen. Om de waarde van de bemande zeeverkeersposten voor Wadvaarders te onderstrepen kregen de gezamenlijke bemanningen van de posten Terschelling en Schiermonnikoog daarom dit jaar de Wadvaarders-trofee.
  
De Wadvaarderstrofee, door de KNRM verrijkt met een reddingbootje, werd door een verheugde
Jan Wever, zeeverkeersleider op Terschelling, in ontvangst genomen. De trofee zal 6 maanden in de Brandaris staan en vervolgens in de toren op Schiermonnikoog.
   
De vergadering van de 1200 leden tellende vereniging had een hoge opkomst, ruim 200 personen waren naar Harlingen gekomen. Het ochtendprogramma stond in het teken van Wad en Kunst. De bekende waddenschilder Geurt Busser leidde het onderwerp in. Hij maakte natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik om het Wadvaarderspubliek erop te wijzen hoe ongewenst hij gasboren op de Waddenzee vindt. De kinderen van de Wadvaarders bezochten het reddingstation Harlingen, maar vanwege het koude weer zonder tocht met de reddingboot. Aan het einde van de dag werden door de deelnemers zelf gemaakte kunstwerken geveild ten bate van de KNRM. Opbrengst ongeveer € 300