banner
Pagina in afdrukformaat
Impressie

         

(Berichten 61, april 2006)

Impressie Jaarvergadering
     

Door Renate Dokter

    

'Wad'n Kunst' is het thema dit jaar en dat wordt bij binnenkomst meteen duidelijk. De lange gangen van de academie hangen vol met wadvaarderskunst. Maar eerst moet er keuze gemaakt worden: wat wil ik doen met de ochtend? Van fotografie tot toneel, van het vertellen van verhalen tot het maken van houtsnijwerk, en voor degene die niet kan kiezen, een wandeling langs alle workshops. Het gebouw is prachtig, maar de gangen zijn koud. Gauw de naamkaart omgehangen en op naar de warme koffie. Iedereen moet nog wakker worden: de koffie en oranjekoek gaan er in alle rust in.

Voorzitter Maarten Snel spreekt tijdens de opening over de emotionele binding met het Wad en hoe deze wordt uitgedrukt in de kunst. Het Wad is een beleving, iets waar we met penseel en fototoestel vorm aan proberen te geven. En wie kan deze wadbeleving beter inleiden dan 'misschien wel de beste Waddenschilder' Geurt Busser?

 

 

 
Geurt vertelt in geuren en kleuren

Over zijn kunst heeft Geurt het nauwelijks, wel worden de ongeveer 200 toehoorders onthaald op hilarische wadverhalen. Ook roept Busser (wiens schilderactiviteiten op het Wad in het verleden als 'een ernstige bedreiging voor de rust van de zeehonden' werd gezien) op tot actie. Hij wijst op de gevolgen van de gasboringen voor de natuur. Tijdens de officiële vergadering later die middag blijken er verschillende Wadvaarders te zijn bij wie het vuur tot actievoeren zeker niet is gedoofd. Wat hen betreft is de Vereniging Wadvaarders binnenkort eigenaar van een heus stukje Waddenzee!

Dan zeilen de Wadvaarders uit, ieder naar zijn of haar eigen workshop. Het is zoeken geblazen in de gangen van de grote school (oh nostalgie). De workshop toneel wordt magertjes bezocht. Angst om te waarheidsgetrouw te worden? Dat blijkt ongegrond: de improvisaties, die zich op de boot afspelen, zijn zeer vermakelijk maar ook bijzonder beleefd: 'Schat, de fok zit vast! Oh dat geeft niet, dan draai ik nog een rondje. Dat is goeoeoed!'. Waar relaties in de realiteit kraken onder de druk van sluizen, stroom en niet meewerkende bootonderdelen, weet men tijdens een improvisatie een ijzige kalmte en een uitstekend humeur te bewaren!

 
Sluistonelen

In een ander lokaal getuigen ingespannen gezichten ervan dat met vlijmscherp gereedschap houtsnijwerk maken geen eenvoudige klus is.

 
Geen eenvoudige klus

 

Verderop blijkt er hoop te zijn voor de weergave van de beleving van het Wad: er wordt knap geschilderd. Een verdieping hoger ontkom je niet aan de indruk dat paps en mams uit spelen zijn gestuurd zodat de kinderen eindelijk eens rustig pannenkoeken kunnen eten. De ouders zelf moeten nog even wachten; een grote groep luistert naar het verhaal van Wanda de koningin van Vlieland, een van de vele oude eilandverhalen. Dat er aan recenter verhalen ook geen gebrek is, blijkt wanneer er voor de lunch nog even tijd over is.

Tijdens deze lunch is te zien hoe gevarieerd het gezelschap eigenlijk is. Keurig geklede heren (chirurg met Lemster Aak?) schuiven aan bij bebaarde schippers op klompen. Boven een dampende stamppot en dito worst hoor je discussies over hoe om te gaan met het Wad en de ontwikkelingen rondom het beheer ervan.


Knap werk


Boven een dampende stamppot


Wim de Jong presenteert waarneemgedrag

Vele bezoekers komen naar de jaarvergadering om elkaar weer eens te zien, de plannen voor het komende seizoen te bespreken en samen heerlijk te mopperen op de steeds strengere regels voor de recreatievaart ('Ik neem pas een vuilwatertank als de koeien luiers om krijgen'). Ook het thema Wad'n Kunst heeft de nodige bezoekers getrokken. Dat zich onder de Wadvaarders al kunstenaars bevinden, blijkt in de gang. Voor de prachtige foto's en aquarellen droomt men weg, hopend op een heerlijke, lange, zonnige zomer en precies de goede wind…

Tijdens het officiële gedeelte 's middags laten de Wadvaarders zien hoe verantwoordelijk ze zich voor een juist gebruik van het Wad voelen. Discussies over te ondernemen acties en het belang van het waarnemen en registeren van verstoringen maakt de mens dorstig en de dag wordt dan ook zeer gepast boven een borrel afgesloten, maar pas nadat door de deelnemers gemaakte kunstwerken geveild waren ten bate van de KNRM. De veiling, vol verve geleid door de penningmeester, bracht ongeveer € 300 op.

 

Heerlijk die voorpret in januari, alleen wachten op het seizoen duurt nu nog zo lang.


Veiling ten behoeve van de KNRM bracht € 300 op.

 


Gauw naar de koffie

 


Gangen vol kunst

 

Opnieuw is de laatste zaterdag in januari ingeruimd voor de jaarlijkse ledenvergadering van de Vereniging Wadvaarders. In een heerlijk zonnetje maar met een harde gure wind vinden de Wadvaarders hun weg naar de Maritieme Academie in Harlingen.