banner
Pagina in afdrukformaat
Fotos kinderprogramma
KNRM Harlingen vaart uit door Ciska van Geer
  
Vóór de zware zuidwester storm van zaterdag 31 januari op zondag voer de bemanning van de KNRM station Harlingen meermalen uit. Het betrof geen uitvaren voor een redding of loos alarm. De operatie had meer weg van een reddingoefening.
 
   
In totaal 54 kinderen en enkele begeleidende jongeren en volwassenen werden in groepjes van circa 10 aan- en van boord geholpen om een korte vaart over het woelige waddenwater te maken. Eerder die dag hadden de kinderen een informatief programma gevolgd aan het Noordzeecollege. Vogelwachter op de Engelsmanplaat Anton van Riel had hen iets verteld over zijn ervaringen met de natuur ter plaatse van afgelopen zomer en schipper van de KNRM Rein Mulder had hen kort wegwijs gemaakt op het gebied van varen en veiligheid.
Gelukkig hoefde de groep na de lunch de afstand van de school naar het reddingsstation niet helemaal in de harde wind en regen te lopen. De treinverbinding van NoordNet was uitstekend en het laatste stukje over de hoge kade werd vasthoudend aan een lange lijn getrotseerd. Aan boord konden ook de jongsten zich prima in de rol van opstapper inleven. Aan het eind van de middag gingen de kinderen een ervaring rijker terug naar het Noordzeecollege, waar de laatste woorden van de vergadering van leden van de Vereniging Wadvaarders klonken. Veel belangstelling hadden de kinderen daar niet voor. Gezelschapsspelletjes in de kantine van de school trokken hun aandacht meer en er was voldoende om over na te praten. Gelukkig waren er geen werkelijke reddingacties noodzakelijk op de stormachtige dag.
  
Het programma voor de jeugd zag er op deze dag zo uit:
  • 10.00-10.45 uur. Anton van Riel, vogelwachter op de Engelsmanplaat vertelt over zijn werk en over de natuur op  het Wad.
  • 10.45-11.00 uur Pauze met limonade.
  • 11.00-12.00 uur Knopen en splitsen o.l.v. docenten van het Noordzeecollege
  • 12.00-13.30 uur Gourmetten
  • 13.30-16.00 uur Vertrek per trein naar het reddingstation van de KNRM. Hier krijgen jullie uitleg van de bemanning van een reddingboot en natuurlijk van alles te zien. Er wordt bovendien in groepjes van 6 met de reddingboot gevaren op de Waddenzee.
    Terugreis naar de school eveneens met de trein.