banner
Pagina in afdrukformaat
Natuurbescherming en recreatie gaan prima samen, volgens de vereniging Wadvaarders

Vrij droogvallen

Op de Wadden kunnen we, buiten de beschermd natuurgebieden, overal varen en droogvallen.
Zolang we ons maar verantwoord gedragen.

Dit resultaat bereikte de Vereniging Wadvaarders door:

  • initiatieven nemen
  • partners vinden
  • vooral: veel overleg

 

Wadvaarders-belangen

De Vereniging Wadvaarders komt op voor het belang van alle wadvaarders. De club telt 1250 leden. Elk jaar is er een druk bezochte ledenvergadering met sprekers van naam. 's Middags bespreken de leden actuele onderwerpen, daarna zetten zij de koers uit. Het is geen gezelligheidsvereniging. Wel een gezellige club. Beetje balorig misschien, een tikje anarchistisch ook wel. Maar altijd uit op resultaat.

Samenwerking

nationaal

De vereniging Wadvaarders werkt op het niveau van de Nederlandse Wadden samen met andere organisaties die de belangen van de vaarrecreatie behartige. Deze organisaties zijn verenigd in het Verbond Vaarrecreatie Wadden (VVW).

Van het VVW maken verder deel uit de Toerzeilers, de TKBN het Watersportverbond, de Vereniging Beroepschartervaart, de Stichting Jachthavens Waddeneilanden en de ANWB.

Dankzij het VVW heeft de georganiseerde waterrecreatie beter toegang gekregen tot de beheerders en beleidsmakers van het Waddengebied, zoals het Regiecollege Waddengebied.

 

internationaal

Samen met de zusterverenigingen het Duitse Soltwaters en het Deense Vadehavets Bådklubber heeft de vereniging Wadvaarder de Trilateral Wadden Sea Sailing Association (TWSSA) opgericht.

Internationaal beleid heeft nog sterk de neiging om wel over maar niet met de vaarrecreatie tot beheersmaateregelen te besluiten. Dankzij het TWSSA, maar ook de Wadvaarders zelf hebben tegenwoordig meer ingang gekregen o.a. tot het Wadden Sea Forum.